Κατοικία στη Φασούλα με βιοκλιματικές πρακτικές

Έναυσμα για το σχεδιασμό αυτής της βιοκλιματικής κατοικίας στην Φασούλα, αποτέλεσε η πρόθεση για τη δημιουργία μίας λευκής μονοκονδυλιάς σχήματος "Ζ", η οποία να χαρακτηρίζει το κτίριο μορφολογικά. Οι χώροι μεταφράστηκαν σε όγκους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέσα στις κοιλότητες αυτής της λευκής επιφάνειας.

Ο σχεδιασμός κινήθηκε σε απλές γεωμετρίες αγγίζοντας τις σύγχρονες μινιμαλιστικές τάσεις, κάτι που οδήγησε στη χρήση του ειλικρινούς εμφανούς σκυροδέματος, των μεγάλων ξύλινων επιφανειών και του ουδέτερου λευκού χρώματος. Η χωροθέτηση του κτιρίου έπρεπε να γίνει σε επικλινές οικόπεδο και έτσι οι χώροι στάθμευσης τοποθετήθηκαν μέσα στη γη. Αυτό το σημείο επενδύθηκε με πέτρα από την περιοχή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει την σχέση του κτιρίου με το περιβάλλον και να δημιουργήσει μία συμπαγή μορφολογική βάση για την ανάπτυξη του σχεδιασμού. Η λειτουργικότητα των χώρων αποτέλεσε σημαντική σχεδιαστική παράμετρο, ενώ η πλήρης εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών συνθηκών για την επίτευξη θερμικής άνεσης, κατέταξε την κατοικία στην κατηγορία σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB).

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη:
Ευφημία & Παναγιώτα Χριστοδούλου
H/M μελέτη:
P&E Consulting Engineers Ltd
Επίβλεψη:
Γιώργος Βασιλειάδης, Στάλλη Ταλέα, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Evelco Construction
Ιδιοκτήτης:
Γιάννης Τσίγκης
Τοποθεσία:
Φασούλα, Λεμεσός, Κύπρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
180 m2
Χρόνος μελέτης:
2018 - 2019
Χρόνος κατασκευής:
2019 - 2020
Παρουσίαση:
Κωνσταντίνος Βασιλειάδης
Φωτογραφίες:
Γιώργος Χαραλάμπους

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο

Δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο

Το κτίριο χωροθετείται στην περιοχή της Αναβύσσου, σε ένα ιδιαίτερα επικλινές και νότιου προσανατολισμού οικόπεδο, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, δεδομένα που καθόρισαν και τις βασικές αρχές της μελέτης.…
Κατοικία  στην Πεντέλη

Κατοικία στην Πεντέλη

Σε οικόπεδο με υψομετρική διαφορά 13,50 m, στην Πεντέλη ζητήθηκε να επανασχεδιαστεί κατοικία εμβαδού 473,20 m² σε υφιστάμενο φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.Ζητούμενα από τους ιδιοκτήτες ήταν τα εξής:• Η πλήρης λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.