Η κατοικία σχεδιάστηκε για μια οικογένεια με δύο νεαρά παιδιά και βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας, σε μία περιοχή η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Το ορθοκανονικό κέλυφός της καθορίστηκε από το ορθογώνιο σχήμα του οικοπέδου, έτσι ώστε να παραμείνει χώρος για ένα μεγάλο κήπο στο πίσω νότιο σύνορο.
Η κατοικία προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ακατέργαστο τοπίο, το οποίο μπορεί να φαντάζει ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα και αφιλόξενο. Το "κουτί" προγραμματικά χωρίζεται σε δύο μέρη.
Ένα διώροφο ορθογώνιο, παράλληλο με το ανατολικό σύνορο, που εμπεριέχει τα δωμάτια και το μπάνιο για τα παιδιά, χώρους φιλοξενίας, υπηρεσιακούς χώρους, κουζίνα και χώρο στάθμευσης και το υπόλοιπο κενό, που περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους και υπαίθριους καλυμμένους χώρους στο ισόγειο, το κυρίως υπνοδωμάτιο και το μπάνιο στον όροφο.
Στον όροφο, ένας ενδιάμεσος χώρος με γυάλινο δάπεδο ενοποιεί το κυρίως υπνοδωμάτιο με τους υπόλοιπους χώρους. Παράλληλα όμως, διαχωρίζει οπτικά και εμπειρικά τον προσωπικό χώρο των γονέων από το υπόλοιπο σπίτι, προσδίδοντάς του μια αυτονομία εντός του συνόλου της κατοικίας.
Στο ισόγειο, γυάλινες συρόμενες πόρτες σε συνδυασμό με μεταλλικές πτυσσόμενες, επενδυμένες με ξύλο, εσωκλείουν ένα καλυμμένο εξωτερικό χώρο ο οποίος ενοποιεί τους εσωτερικούς χώρους. Ένα αντίστοιχο κενό στον όροφο επιτρέπει το φυσικό φώς να εισέλθει στον εσωτερικό κήπο και μετέπειτα στους εσωτερικούς χώρους. Ένα φυλλοβόλο δέντρο σκιάζει τον εσωτερικό κήπο τους καλοκαιρινούς μήνες και προστατεύει τους εσωτερικούς χώρους από τη δυτική ηλιοφάνεια. Ανοίγοντας όλες τις γυάλινες συρόμενες πόρτες, δίνεται η ευχέρεια στους εσωτερικούς χώρους και στον εσωτερικό κήπο να λειτουργήσουν σαν ένα. Ανοίγοντας και τις εξωτερικές μεταλλικές πόρτες προεκτείνονται τα όρια του χώρου στο σύνορο του οικοπέδου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανοίγοντας τις πτυσσόμενες ξύλινες πόρτες και διατηρώντας τις γυάλινες συρόμενες πόρτες κλειστές, διευκολύνεται η συνεχής ηλιοφάνεια εντός της κατοικίας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Το κενό που φιλοξενεί το φυλλοβόλο δέντρο επιτρέπει στο νότιο φως να εισχωρήσει και εντός των χώρων που είναι χωροθετημένοι στο βόρειο μέρος της κατοικίας. Κατά τους μήνες του καλοκαιριού, διατηρώντας τις πτυσσόμενες ξύλινες θύρες κλειστές και τις συρόμενες γυάλινες ανοιχτές, αποτρέπεται η άμεση και έμμεση ηλιοφάνεια και ενθαρρύνεται σε μεγάλο βαθμό ο διαμπερής φυσικός αερισμός. Φεγγίτες, οι οποίοι ανοίγουν ηλεκτρικά, υποβοηθούν ακόμη περισσότερο τη δημιουργία ενός ευήλιου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: simpraxis architects Μάριος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χριστοδούλου, www.simpraxis.com
Ομάδα σχεδιασμού: Χρήστος Πασαδάκης, Μαρία Καρύδου
Σύμβουλος στατικών: Πλάτωνας Στυλιανού
Σύμβουλος μηχανολογικών: Κίκης Χατζηφραγκίσκου
Σύμβουλος ηλεκτρολογικών: Λουκιανός Ράφτης
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Hadjivassilis Constructions LTD
Τοποθεσία: Λατσιά, Λευκωσία, Κύπρος
Εμβαδό: 339 m²
Χρόνος κατασκευής: 2011
Φωτογραφίες: Χρίστος Παπαντωνίου, Μάριος Χριστοδουλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο διώροφες κατοικίες στην Πεντέλη

Δύο διώροφες κατοικίες στην Πεντέλη

Οι δύο κατοικίες τοποθετούνται στα άκρα ενός επιμήκους οικοπέδου εμβαδού 1000 m². Βασικά στοιχεία της σύνθεσης, που οργανώνουν τη λειτουργική δομή των δύο κτισμάτων, είναι το διάμηκες κάθετο στο δρόμο τοιχίο,…
Κατοικία στην Κρήτη

Κατοικία στην Κρήτη

Το οροπέδιο Λιβάδι, στην ανατολική παρειά του Ψηλορείτη έχει ως σημείο αναφοράς τον οικισμό Κρουσώνα, σε υψόμετρο μεταξύ 980 και 1100 m επάνω από τη θάλασσα. Επιλογή των ιδιοκτητών ήταν…
Κατοικία στην Πολιτεία

Κατοικία στην Πολιτεία

Σε ένα στενόμακρο προαστιακό οικόπεδο το χάλκινο κέλυφος με πράσινα οξειδωμένα φύλλα έδωσε τη μονιμότητα της κατοικίας. Το χρώμα είναι διαυγές και παραλλάσσεται με το χρόνο, δίνοντας την εντύπωση της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.