Εξοχική κατοικία "Monastery House" στο άγριο τοπίο της Μάνης με έμπνευση από τα ελληνικά μοναστήρια

Αναζητώντας ένα μέρος για να χτίσουν το εξοχικό τους, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ, η απόφαση ήταν αρκετά εύκολη γι’ αυτούς. Η κληρονομιά τους ήταν στενά συνδεδεμένη με τα απομακρυσμένα και τραχιά εδάφη της χερσονήσου της Μάνης. Ήταν αυτή η τοποθεσία που είχαν βάλει την καρδιά τους για να δημιουργήσουν το δικό τους καταφύγιο διακοπών για την πολυπληθή οικογένειά τους. Το οικόπεδο βρισκόταν ψηλά σε μια πλαγιά βουνού με απέραντη θέα, που μπορεί πραγματικά να συγκριθεί με τη θέα που αντικρίζει κανείς από το αεροπλάνο, κοιτάζοντας κάτω το χωριό και τη θάλασσα.
Η ιδέα
Αρχικό όραμα των Etsi Architects ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο συνάντησης και ένωσης όλης της οικογένειας, ενώ παράλληλα να υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι ιδιωτικότητας μέσα στο συγκρότημα. Λόγω της απομακρυσμένης και αρκετά άγριας τοποθεσίας του σπιτιού, η ασφάλεια ήταν ένα σημαντικό ζήτημα. Ακόμη, μια αίθουσα διαλογισμού ήταν στις επιθυμίες των ιδιοκτητών. Ο σχεδιασμός προσφέρει την τέλεια ισορροπία μεταξύ του ανοίγματος των διαδρόμων και των γύρω τοίχων του ιερού.
Η πρόκληση
Στόχος ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας, η οποία θα μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στο γύρω περιβάλλον, αφομοιώνοντας αρμονικά τον τραχύ χαρακτήρα του τοπίου. Ήταν επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος θα αποπνέει οικειότητα και ασφάλεια. Όραμα των αρχιτεκτόνων ήταν ένα κτίριο το οποίο θα έμοιαζε αρκετά στα μοναστήρια που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Ένα συγκρότημα, που θα είχε ξεχωριστές δομές στο εσωτερικό, προσφέροντας έτσι ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Το εσωτερικό συγκρότημα σχεδιάστηκε, έτσι ώστε να παρέχει εξωστρέφεια, μη αναμενόμενη από τους εξωτερικούς τοίχους, με κάθε ξεχωριστή περιοχή να έχει πρόσβαση μόνο μέσω εξωτερικών διαδρόμων.
Λόγω της ιδιαίτερης αγάπης των ιδιοκτητών για τα τοπικά παραδοσιακά πέτρινα κτίρια με κεραμοσκεπές, αλλά και των πιο σύγχρονων με επίπεδη στέγη και μινιμαλιστική αισθητική, δημιουργήσαμε μια κατοικία που τα συνδυάζει αρμονικά -χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο στυλ για τους επιμέρους χώρους, όπως τα υπνοδωμάτια και την κουζίνα, και το παραδοσιακό στους κοινόχρηστους.
Το αποτέλεσμα
Το έργο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, δημιουργώντας ενθουσιασμό τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους αρχιτέκτονες. Δημιουργήθηκε έτσι ένα οικογενειακό σπίτι, με τις ρίζες του βαθιά στο ορεινό τοπίο. Χρησιμοποιώντας την ιδέα ενός μοναστηριού ως οδηγό, δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο, το οποίο οι ιδιοκτήτες ένιωσαν δικό τους σχεδόν αμέσως. Συνδυάζοντας σύγχρονα και παραδοσιακά στυλ κτιρίων, επιτεύχθηκε κάτι μοναδικό για την περιοχή – ένα έργο που οι ιδιοκτήτες μπορούν να είναι περήφανοι αποκαλώντας το σπίτι τους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Etsi Architects
Ομάδα μελέτης:
Ελένη Τσιγαρίδα, Βαγγέλης Σιδέρης
Στατική μελέτη:
Νότα Τσιγαρίδα
Η/Μ μελέτη:
Αλέξανδρος Μπληζιώτης
Μελέτη φωτισμού, επίβλεψη & κατασκευή:
Etsi Architects
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Παραθαλάσσια πέτρινη κατοικία στο Πήλιο

Η πέτρινη κατοικία είναι προσανατολισμένη νοτιοδυτικά ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση της θέας προς τον Παγασητικό κόλπο. Η προσαρμογή στις μικρές κλίσεις του εδάφους, η διάσπαση των όγκων και…
Δίδυμες κατοικίες στο Χαλάνδρι

Δίδυμες κατοικίες στο Χαλάνδρι

Το δίδυμο των κατοικιών υψώνεται στις παρυφές του Πεντελικού όρους, με δεσπόζουσα ιδιότητα αυτή του “παρατηρητή” σε ολόκληρο το αττικό λεκανοπέδιο. Αφορμή για τη δημιουργία τους αποτέλεσε η επιθυμία των…

"Ο πύργος", κατοικία στη Σάντα Μαρία

Το ακίνητο βρίσκεται στη Βόρειο Ανατολική πλευρά του νησιού με θέα τη Νάξο. Το υπάρχον ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’90 αποτελούνταν από δωμάτια με ανεξάρτητες εισόδους όλα συγκεντρωμένα σε ένα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.