Δύο κατοικίες στην Άνοιξη

Ο χώρος στον οποίο εντάσσονται οι δυο κατοικίες αποτελεί "τόπο συρραφής’’ των βορειότερων προαστίων της Αθήνας με το ευρύτερο οικοσύστημα της Πάρνηθας. Η δόμηση της περιοχής μοιάζει κατακερματισμένη σε διάσπαρτες, ανομοιογενείς μεταξύ τους μονάδες χωρίς χαρακτήρα και συνολική δομή. Γι’ αυτό το λόγο, η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα θέτει ως πρωταρχικό στόχο το ζήτημα σύζευξης με το όμορο δομημένο και φυσικό περιβάλλον ενώ εισηγείται ένα σύμπλεγμα πρισμάτων και επιφανειών από άσπρο αδρό σοβά και ξύλο.
Η αρθρωτή ογκοπλαστική ανάπτυξη, αποδομείται σε πολλά επιμέρους τμήματα και μεταμορφώνεται σε μια ανήσυχη αλλά ταυτόχρονα ενιαία σύνθεση, που αβίαστα ενσωματώνεται στη περιοχή. Την ίδια ασσύμετρη γεωμετρία ακολουθούν και τα εξωτερικά ανοίγματα, λειτουργώντας σαν γυάλινες επιφάνειες που προβάλουν εικόνες της φύσης και της πόλης σε αντίστιξη. Ελαφριές ξύλινες επενδύσεις διακόπτουν τη στιβαρή υλικότητα του κελύφους, ελαττώνοντας τη μονολιθική παρουσία του λευκού επιχρίσματος, ενώ οι πτυχωτές μεταλλικές στέγες ολοκληρώνουν το σχηματισμό των όγκων, διατηρώντας τη μνήμη του έντονου εδαφικού ανάγλυφου.
Βασική πρόθεση της μελέτης ήταν επίσης, η αξιοποίηση της διπλής θέας που προσφέρεται στην συγκεκριμένη θέση, αφενός νότια, προς το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και αφετέρου βόρεια, προς την Πάρνηθα. Η εσωτερική οργάνωση ιεραρχήθηκε σε ζώνες εξωστρεφείς  προς τον άξονα νότου - βορρά  και αντίστοιχα εσωστρεφείς προς τον άξονα ανατολής - δύσης. Δυο κατακόρυφες "στήλες φωτός’’  διαπερνούν τους όγκους στο κέντρο τους, αφήνοντας ομοιόμορφο το φυσικό φως να εισέλθει στις κατοικίες. Αυτά τα διώροφου ύψους κενά, περιμετρικά των οποίων διαδραματίζεται η καθημερινή ζωή των χρηστών,  αποτελούν σημείο σύγκλισης διαφόρων λειτουργιών, συμβάλλοντας στο να γίνονται αντιληπτές από κάθε σημείο των εσωτερικών χώρων οι αλλαγές του τοπίου, του καιρού και του χρόνου. Ο αρχιτεκτονικός χειρισμός καθιστά δίπολα οπτικών και εννοιολογικών σχέσεων, ανάμεσα στην φυσική τοπογραφία και την αστική, τους δημόσιους χώρους και τους περισσότερο ιδιωτικούς, την κοντινή και τη μακρινή θέα, τον άμεσο νότιο φωτισμό και τον έμμεσο βορεινό. Προκύπτει τελικά ένα σύνθετο "σώμα" που αποτελεί την εξισορρόπηση όλων αυτών των παράλληλων διαλόγων.
Λειτουργία
Οι κατοικίες εξυπηρετούν δύο συγγενικές οικογένειες με παρόμοιες συνήθειες ζωής και ανάγκες. Η κατακόρυφη λειτουργική τους οργάνωση πραγματοποιείται σε τέσσερα επίπεδα, ένα υπόγειο, ένα ημιυπόγειο και δυο υπέργεια. Στον υπόγειο όροφο εντάσσονται χώροι στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι και αποθήκες, ενώ στο ανώτερο επίπεδο έχουν οργανωθεί χώροι καθημερινής διαβίωσης, το καθιστικό, τα γραφεία, οι ξενώνες, τα αποδυτήρια για τις πισίνες και υποστηρικτικές χρήσεις. Ένα ήπιο πρανές συνδέει το επίπεδο αυτό με το μπροστινό τμήμα του κήπου. Στο ισόγειο αναπτύσσονται οι χώροι υποδοχής, οι κουζίνες, τα wc και οι ηματιοαποθήκες. Αντίστοιχα, στον πρώτο όροφο τα υπνοδωμάτια, από τα οποία το ένα είναι μεγαλύτερο, με δικό του χώρο υγιεινής και dressing room, και δυο παιδικά, με κοινό λουτρό. Δυο κατακόρυφοι πυρήνες, αποτελούμενοι από ανελκυστήρα, σκάλα και Η/Μ κενό, συνδέουν μεταξύ τους τις τέσσερεις στάθμες. Στο εσωτερικό μέρος του περιβάλλοντος χώρου, προς την θέα της Πάρνηθας, έχουν χωροθετηθεί οι πισίνες και τα υπαίθρια καθιστικά, ενώ ανάλογα καθιστικά προβλέφθηκαν και στο εξωτερικό τμήμα του, κοντά στις εισόδους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Ν. Μακρόπουλος & Συνεργάτες Πολιτικοί Μηχανικοί
Η/Μ μελέτη: AVATEC Αβαρικιώτης Β. - Βασιλείου Ν. Ο.Ε.
Φυτοτεχνική μελέτη: Γιώργος Βάνης και Συνεργάτες
Χρόνος μελέτης: 2008
Κατασκευή: 2009 - 2011
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κρήτη

Κατοικία στην Κρήτη

Το οροπέδιο Λιβάδι, στην ανατολική παρειά του Ψηλορείτη έχει ως σημείο αναφοράς τον οικισμό Κρουσώνα, σε υψόμετρο μεταξύ 980 και 1100 m επάνω από τη θάλασσα. Επιλογή των ιδιοκτητών ήταν…
Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

Η κατοικία βρίσκεται σε δασώδη περιοχή εξαιρετικά απότομης κλίσης στους πρόποδες της Πεντέλης.Βασική μέριμνα της μελέτης υπήρξε η διατήρηση του χαρακτήρα του τοπίου και η αναπλήρωση του απωλεσθέντος τμήματος της…
Κατοικία  στην Πεντέλη

Κατοικία στην Πεντέλη

Σε οικόπεδο με υψομετρική διαφορά 13,50 m, στην Πεντέλη ζητήθηκε να επανασχεδιαστεί κατοικία εμβαδού 473,20 m² σε υφιστάμενο φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.Ζητούμενα από τους ιδιοκτήτες ήταν τα εξής:• Η πλήρης λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.