Δύο εξοχικές κατοικίες στα Σύβοτα Λευκάδας

Τα Σύβοτα της Λευκάδας είναι από τα γραφικότερα λιμάνια του Ιονίου, γνωστά για τη φυσική τους ομορφιά και την πλούσια βλάστηση. Εκεί, σε ένα αρκετά επικλινές οικόπεδο, το αρχιτεκτονικό γραφείο Revergo Architecture ανέλαβε να σχεδιάσει δύο ιδιωτικές κατοικίες με σεβασμό στο τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, τις Sivota Villas.
Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από υπάρχουσες πέτρινες λιθιές και ελιές, που πυκνώνουν καθώς προχωρά κανείς προς τη θάλασσα. Βασική πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν η δημιουργία μιας πρότασης που εντάσσεται ήπια στο περιβάλλον, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτικότητα των χρηστών και επεμβαίνει ελάχιστα στο τοπίο. Οι κατοικίες τοποθετούνται παράλληλα με την κλίση του εδάφους, ο υπαίθριος χώρος ακολουθεί τις γραμμές του οικοπέδου και η φύτευση συμπληρώνεται με βλάστηση που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.
Οι δύο κατοικίες, 90 m2 και 120 m2 αντίστοιχα, αναλύονται ως εξής:
Η κατοικία των 90 m2 αναπτύσσεται σε δύο ορόφους μέσα σε ένα μονολιθικό πέτρινο όγκο σχήματος Γ. Η πέτρα αναδιπλώνεται και καλύπτει το σύνολο της κατοικίας, εκτός από την όψη προς την πλευρά της θέας και της θάλασσας. Εκεί η πέτρα εναλλάσσεται με καθαρές χρωματικές επιφάνειες, στις οποίες διαμορφώνονται τα κυρίαρχα ανοίγματα της κατοικίας με τους εξώστες των υπνοδωματίων. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και ένα μικρό WC, ενώ στον όροφο βρίσκονται τα δύο υπνοδωμάτια.
Η κατοικία των 120 m2 ακολουθεί αντίστοιχη λογική στο χειρισμό των υλικών και των όψεων. Εδώ η κατοικία αποτελείται από δύο πέτρινους όγκους, που στεγάζουν τα 3 υπνοδωμάτια (ένα στον όροφο και 2 στο ισόγειο), και που ενώνονται λειτουργικά από έναν ενδιάμεσο ισόγειο όγκο, στον οποίο τοποθετούνται το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Η εναλλαγή πέτρας και χρωματικής επιφάνειας εμφανίζεται εδώ μόνο στο διώροφο τμήμα της κατοικίας.
Οι χρωματικές επιλογές και τα υλικά ενισχύουν τη σχεδιαστική πρόθεση για λιτούς και καθαρούς όγκους, που εντάσσονται στο περιβάλλον μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο. Η χρήση της τοπικής πέτρας της Λευκάδας και των γήινων χρωμάτων για τις επιφάνειες των τοίχων έρχεται σε άμεση σχέση με τη χρωματική παλέτα του τόπου. Οι εξώστες και οι πέργκολες κατασκευάζονται με πιο σύγχρονα υλικά αλλά χρωματίζονται με ουδέτερα χρώματα για την αποφυγή οπτικού θορύβου. Τέλος οι ημιυπαίθριοι χώροι μπροστά από τις κατοικίες με τις κολυμβητικές δεξαμενές και τα ξύλινα deck ακολουθούν λιτές σχεδιαστικές γραμμές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Revergo architecture (Βασιλική Ασπρογέρακα & Γιούλη Φραδέλου)
Στατική μελέτη:
Κωνσταντίνος Κατωπόδης
Η/Μ μελέτη:
Πολυχόνης Ντούβαλης
Επίβλεψη:
Revergo architecture
Τεχνική εταιρία κατασκευής:
Λεωνίδας Μπουλμπασάκος
Τοποθεσία:
Σύβοτα Λευκάδας
Χρόνος μελέτης:
2017 – 2018
Χρόνος κατασκευής:
2018 – 2019
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Κλεάνθης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αττική

Κατοικία στην Αττική

Η κατοικία βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο περιοχής με πυκνό δομημένο ιστό και μικρές κλίσεις. Κύρια συνθετική ιδέα ήταν η συγκρότηση της κατοικίας σε δυο όγκους. Ο ένας όγκος είναι στενός και…
Πολυκατοικία στο Γκάζι

Πολυκατοικία στο Γκάζι

Η πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Γκαζιού, που γειτνιάζει με τον Κεραμεικό. Η πρόταση γεννήθηκε από τη διάλυση των ισχυρών ορίων του στοιχειώδους κατοικήσιμου "κουτιού" και τη συγκρότηση μιας ανοιχτής,…
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων τριώροφης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων τριώροφης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Πανοράματος, στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί μέρος ενός μικρού συγκροτήματος τριών κατοικιών. Τη στιγμή της αγοράς του ακινήτου από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, η κατοικία είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.