Διπλοκατοικία στο Κουμ Καπί στα Χανιά

  • InDetail Architecture

Το κτίριο στην οδό Σπάρτης βρίσκεται στην ιστορικά χαμηλού εισοδήματος γειτονιά του Κουμ Καπί, στα Χανιά. Είχε περάσει διάφορες οικοδομικές φάσεις για να παραμείνει κατοικήσιμο, και ήταν σε αρκετά κακή κατάσταση. Περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες κατοικίες, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο, που ζητούμενο ήταν να μετατραπούν σε χώρο βραχυχρόνιας μίσθωσης και κύρια κατοικία αντίστοιχα.

Το πρώτο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν ο κατακερματισμός του χώρου: αμφότεροι οι όροφοι ήταν χωρισμένοι σε πολύ μικρά δωμάτια. Κοινή κατεύθυνση ήταν λοιπόν να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι που να επιτρέπουν μια πλήρη θέαση των κατοικιών από τους ενοίκους. Μία ακόμη κοινή αρχή ήταν η διατήρηση και ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων και υλικών από όλες τις φάσεις του κτιρίου.

Η κατοικία του ισογείου χωρίζεται σε δύο χώρους με ένα σύστημα συρόμενων πετασμάτων που προσφέρουν διαφάνεια αλλά και την επιλογή της ιδιωτικότητας. Ο πρώτος χώρος περιλαμβάνει το καθιστικό και την κουζίνα ενώ ο χώρος στα ενδότερα της κατοικίας αποτελεί το υπνοδωμάτιο. Ένα επιπλέον ζητούμενο του εντολέα, ήταν η κατοικία να είναι προσβάσιμη και φιλική σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Με βάση αυτό, σχεδιάστηκε ένα μακρύ έπιπλο που διατρέχει τα δύο δωμάτια, με όλες τις προδιαγραφές, και περιλαμβάνει αφενός την κουζίνα, αφετέρου την ιματιοθήκη και τους χώρους αποθήκευσης του υπνοδωματίου καθώς και ένα γραφείο.

Ο όροφος, λόγω της στέγης του, διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο ύψος. Σε αυτό δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα πατάρι που χρησιμοποιείται είτε ως χώρος μελέτης είτε ως ξενώνας. Όλο το εσωτερικό συγκροτείται γύρω από αυτό το πατάρι και την πρόσβασή του. Κάτω από αυτό οριοθετείται η κουζίνα και ο χώρος φαγητού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της οικοσκευής της κουζίνας ενσωματώνεται κάτω από τη σκάλα. Η κατασκευή του ανοικτού αυτού παταριού, επιτρέπει την αντίληψη του χώρου ως ενιαίου, ενώ χωρίζει λειτουργικά το καθιστικό από το υπνοδωμάτιο και το λουτρό.

Έπειτα από τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και την αντικατάσταση της στέγης, οι υφιστάμενοι τοίχοι καλύφθηκαν με σοβάδες με φυσικές βαφές. Όπου θεωρήθηκε δυνατό και πρέπον, η δομή των τοίχων αποκαλύπτεται και τονίζεται. Σε γενικές γραμμές στους εσωτερικούς χώρους κυριαρχούν υπόλευκοι τόνοι και ξύλινες επιφάνειες. Τα έπιπλα και τα πατώματα, καθώς και τα κινητά πετάσματα είναι κατασκευασμένα από φυσική δρυ, προσφέροντας μια θερμή ατμόσφαιρα. Στην κατοικία του ισογείου χρησιμοποιήθηκαν βιομηχανικό δάπεδο και τσιμεντοκονίες για μεγαλύτερη αντοχή. Τέλος, το πατάρι και η σκάλα του ορόφου είναι κατασκευασμένα από μέταλλο βαμμένο λευκό, ακολουθώντας ένα λιτό σχέδιο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
InDetail Architecture
Ομάδα μελέτης:
Αντώνης Δυσσεάκης, Νίκος Φουρνάρης
Στατική μελέτη:
Παντελής Διακουμάκης
Η/Μ μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, εσωτερική διακόσμηση, επίπλωση - εξοπλισμός & μελέτη φωτισμού:
InDetail Architecture
Εμβαδό οικοπέδου:
61,27 m²
Συνολικό εμβαδό:
129,81 m²
Χρόνος μελέτης - αποπεράτωσης:
2018 - 2019
Φωτογραφίες:
Γιώργος Αναστασάκης / SOUTH space for photography
Τρισδιάστατες απεικονίσεις:
InDetail Architecture

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στον Άγιο Ιωάννη Κρήτης

Διώροφη κατοικία στον Άγιο Ιωάννη Κρήτης

Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη θέση Άγιος Ιωάννης, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία (με υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή), τοποθετημένη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.