Διαμέρισμα στην Πλάκα - "Πανδερκής"

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε κτίριο του 1956. Η άμεση γειτνίαση και θέαση με τον ιερό βράχο, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχοντικό Μακρυγιάννη, αλλά και την Πλάκα, επιτάσσει το σεβασμό στα διαχρονικά και αναλλοίωτα στοιχεία της αττικής γης: το αέναο φως, το γαλάζιο του ουρανού, το λευκό άσπιλο Πεντελικό μάρμαρο, το ζεστό χρώμα της ελιάς.
Ο χώρος ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων με βασική αρχή την πανταχόθεν ανεμπόδιστη θέα του
υπέροχου περιβάλλοντός του. Η έντονη παρουσία του γυαλιού, των στρατηγικά τοποθετημένων καθρεπτών και του πολυεπίπεδου διακριτικού φωτισμού, σε συνδυασμό με το φυσικό ξύλο, επιτρέπει την πλήρη διαμπερότητα και δημιουργεί μια οικία με περιμετρικές οπτικές και αισθητικές φυγές. Ένα υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα Dolby Surround 5.1 με κάμερες που καταγράφουν την εικόνα και τον ήχο της Ακρόπολης όλο το 24ωρο και τα προβάλλουν σε οθόνες αναρτημένες από την οροφή στο εσωτερικό, επιτρέπει ακόμα και στα ενδότερα του χώρου, να συνενωθούν με το έξω. Ο διαχωρισμός μεταξύ ημι-ιδιωτικού χώρου του σαλονιού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας με τα δύο υπνοδωμάτια επιτυγχάνεται μέσω κρυφών πορτών που σχεδόν εξαφανίζονται κλείνοντας.
Ταυτόχρονα το κάθε δωμάτιο διαθέτει το δικό του λουτρό με πλήρως γυάλινα όρια να το
διαχωρίζουν χωρικά αλλά όχι οπτικά. Το λουτρό ξένων καμουφλάρεται απόλυτα πίσω από τμήμα της μεγάλης βιβλιοθήκης μέσω ενός ελεύθερα ανοιγόμενου τμήματός της. Η μεγάλη βιβλιοθήκη που τέμνει κάθετα όλο το μήκος του χώρου, είναι ειδικά κατασκευασμένη για τις σπάνιες συλλογές του ιδιοκτήτη και αποτελείται από γυάλινα φατνώματα με κρυφό φωτισμό.
Η κουζίνα είναι λιτή, με ντουλάπια από λευκή γυαλιστερή λάκα και ανοξείδωτα στοιχεία που πλαισιώνουν την κεντρική γυάλινη αυτοφερόμενη νησίδα και τα κρεμαστά φωτιστικά οροφής.
Οι φωτιζόμενες οροφές με μεμβράνη pvc, προσφέρουν μια αίσθηση ανάτασης και ηρεμίας στην καρδιά της σύνθεσης σε αντιστοίχιση με το βατό γυάλινο δάπεδο.
Λόγω του ότι η πρόσοψη έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτη, κατασκευάστηκαν συρόμενα
πετάσματα από μεταλλικό σκελετό και επένδυση κόντρα πλακέ θαλάσσης που μετακινούμενα αφήνουν ακριβώς τα ίδια ανοίγματα όπως ήταν πριν την επέμβαση.
Ο χώρος πλαισιώθηκε με έργα τέχνης και αυθεντικούς πίνακες επώνυμων καλλιτεχνών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικη μελετη: Αντώνης Γαβαλάς - Gavalas Architects
Τοποθεσια: Μακρυγιάννη & Δ. Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη
Εμβαδο: 110 m²
Χρονος κατασκευης: Σεπτέμβριος 2014 - Ιούλιος 2016
Φωτογραφιες: Studio Vaharidis, Αντώνης Γαβαλάς

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Θερινή κατοικία στην Άνδρο

Θερινή κατοικία στην Άνδρο

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων σε βραχώδη πλαγιά, στη Νοτιοδυτική ακτή του νησιού, με πανοραμική θέα προς το λιμάνι του Γαυρίου και τα απέναντι νησιά. Αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα κτίσματα. Δύο…
Μικρή θερινή μονοκατοικία

Μικρή θερινή μονοκατοικία

Το οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 222 m², είναι γωνιακό και βρίσκεται σε ήσυχη γειτονιά και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα. Βασικότερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η απόλυτη λειτουργικότητα,…
Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος με θέα την Ακρόπολη

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος με θέα την Ακρόπολη

Στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στο Μετς, με θέα την Ακρόπολη, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου με minimal γραμμές και ξεχωριστό design, συνδυάζοντας και τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.