Διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Το γωνιακό αυτό διαμέρισμα βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, σε έναν από τους πρώτους ορόφους της οικοδομής, με θέα όχι μόνο προς τη θάλασσα αλλά και προς το δρόμο και την προβλήτα.
Οι ανάγκες κατοίκησης αφορούν σε ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και μπάνιο, ένα δωμάτιο φιλοξενίας, ένα κοινό WC, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και τέλος, έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.
Το σχήμα του περιγράμματος της κάτοψης οδήγησε σε χαράξεις διαγώνιες, παράλληλες και κάθετες στις οδούς στις οποίες βλέπει το διαμέρισμα. Οι κύριοι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας χωροθετούνται μπροστά, με το κυρίως υπνοδωμάτιο να βλέπει στο καθιστικό και μέσω αυτού στο κεντρικό άνοιγμα στην όψη. Η κουζίνα είναι μία ευθύγραμμη κατασκευή, με ένα μεγάλο "πλατό" που λειτουργεί ως επιφάνεια εργασίας και τραπεζαρία, στο ίδιο μήκος με τον πάγκο. Στην άκρη αυτού του "πλατό", τοποθετήθηκε ο φούρνος από την πλευρά της κουζίνας και ένα τζάκι βιοαιθανόλης από την πλευρά του καθιστικού. Ο γωνιακός καναπές είναι ταυτόχρονα προσανατολισμένος στην παραλία, στο δρόμο και στην εστία του τζακιού.
Η πρόσβαση στο δωμάτιο γίνεται μέσα από τη μεταλλική βιβλιοθήκη του καθιστικού, καθώς η διπλή συρόμενη πόρτα είναι ενσωματωμένη στη σύνθεση της βιβλιοθήκης. Στους τοίχους του δωματίου εφαρμόστηκε ξυλεπένδυση, ενώ οι θύρες για το βεστιάριο και το μπάνιο αποτελούν τμήμα της ξυλεπένδυσης αυτής, η οποία προσδίδει στο διαμέρισμα έναν έντονο χαρακτήρα. Η κάτοψη του εσωτερικού μπάνιου είναι τριγωνική, καθώς παραλαμβάνει όλες τις κλίσεις του σχήματος του διαμερίσματος.
Το δωμάτιο φιλοξενίας βρίσκεται πίσω, με αποθηκευτικό χώρο σε εσοχές, διασφαλίζοντας έτσι έναν καθαρό, ορθογωνισμένο χώρο.
Τα υλικά και τα χρώματα της κατοικίας δουλεύτηκαν όλα μαζί, ώστε να βρεθεί μία εναρμονισμένη παλέτα. Στο δάπεδο εσωτερικών χώρων και εξωστών στρώθηκαν πλακίδια μεγάλων διαστάσεων στο χρώμα της άμμου ώστε να αποφευχθούν οι αρμοί. Τα ξύλα σε έπιπλα και δάπεδο στο πίσω δωμάτιο έχουν ανοιχτή, φυσική απόχρωση. Το άλλο βασικό χρώμα είναι το μεταλλικό γκρι ανθρακί των κουφωμάτων, το οποίο επαναλήφθηκε στη βιβλιοθήκη και στο μεταλλικό σκελετό του "πλατό" στην κουζίνα. Ο πάγκος κουζίνας και το τραπέζι είναι από χαλαζία, λεπτού πάχους.
Τα κουφώματα είναι λεπτού προφίλ, με οδηγούς χωνευτούς στο δάπεδο, ελαχιστοποιώντας το οπτικό εμπόδιο στη θέα. Στο κεντρικό άνοιγμα τοποθετήθηκε σταθερό κούφωμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενώ στη γωνία του καθιστικού σχεδιάστηκε σταθερό, χωνευτό τζάμι χωρίς προφίλ. Όλες οι εσωτερικές θύρες έχουν το μέγιστο ύψος μέχρι τις οροφές, κρυφές κάσες και μηχανισμούς. Όλα τα κρύσταλλα έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία έναντι της ηλιακής ακτινολίας. Εσωτερικά έχουν τοποθετηθεί ένθετα στην οροφή υπόλευκα ρολά ηλιοπροστασίας. Στο διαμέρισμα τοποθετήθηκε ενδοδαπέδια θέρμανση και κεντρικός κλιματισμός, τα στόμια του οποίου βρίσκονται πάνω από τις πόρτες, ενώ ενσωματώνονται κατά μήκος της βιβλιοθήκης σε ένα μεγάλο, ενιαίο, ειδικά σχεδιασμένο στόμιο.
Η μελέτη του φωτισμού υπήρξε ένα σημαντικό σημείο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου. Οι γραμμικές χαράξεις στην οροφή ακολουθούν τις χαράξεις της κάτοψης. Γραμμές διατρέχουν την περίμετρο του σαλονιού, ανεβαίνουν από το δάπεδο στην οροφή και λειτουργούν ως οδηγοί κατεύθυνσης της θέασης και των σημείων ενδιαφέροντος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της κατοικίας. Κρυφοί γραμμικοί φωτισμοί σε κατασκευές επίπλων, στη βιβλιοθήκη, στο κεφαλάρι και στο κρεβάτι, τονίζουν τις επιφάνειες, τις ακμές και τις γωνίες, φωτίζοντας το χώρο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Urban Soul Project
Επίβλεψη: Urban Soul Project
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2016
Φωτογράφος: Στέφανος Τσακίρης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Βοιωτία

Κατοικία στη Βοιωτία

Η κατοικία βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού, στα Σκροπονέρια Βοιωτίας. Το οικόπεδο είναι έντονα επικλινές με θέα προς τη θάλασσα. Οι διαφορετικές επιλογές των δύο ιδιοκτητών ως προς τον τρόπο…
Εξοχική κατοικία στον Αποκόρωνα Χανίων

Εξοχική κατοικία στον Αποκόρωνα Χανίων

Για το σχεδιασμό αυτής της κατοικίας έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι εξής συνθήκες:• Ένα ιδιαίτερο πολυποίκιλο τοπίο με τρεις διαφορετικές πανοραμικές θέες σε νότο, δύση και βορρά.• Η θαμνώδης χλωρίδα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.