Ανακαίνιση διαμερίσματος στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική και το απλοποιημένο βιομηχανικό ύφος, η ανακαίνιση αυτού του διαμερίσματος, εμβαδού 180 m2, υπηρετεί με συνέπεια τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας των ιδιοκτητών της και προτείνει χώρους, που ευνοούν την επικοινωνία και την άνεση.
Κύρια σχεδιαστική απόφαση στάθηκε η ενοποίηση των επί μέρους διηρημένων, μικρότερων χώρων, προϊόν προϋπάρχουσας διάταξης που αντιπροσώπευε τον τρόπο ζωής της εποχής ανοικοδόμησης του κτιρίου, κατά τη δεκαετία του 1970. Μέσω της λειτουργικής αναδιαμόρφωσης του διαμερίσματος, οι χώροι διημέρευσης -καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία- καταλαμβάνουν πλέον το ενοποιημένο τμήμα της μπροστινής όψης, με τις εξαιρετικές φυγές προς τον Θερμαϊκό κόλπο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι ιδιωτικοί χώροι -γραφείο, υπνοδωμάτια, βοηθητικοί χώροι, λουτρό, κύριο υπνοδωμάτιο- διατάσσονται στο βάθος, εκατέρωθεν του επιμήκους διαδρόμου.
Εξίσου σημαντική στάθηκε η αλλαγή του διακοσμητικού στυλ και η στροφή σε ένα πληθωρικό βιομηχανικό αποτέλεσμα, όπου οι έντονες υφές διαφορετικών φυσικών υλικών έρχονται μεταξύ τους σε αντιπαράθεση. Αδρά τσιμεντικά, φθαρμένα κεραμικά, στιλπνά μέταλλα και βουρτσιστά ξύλα συνδυάζονται σε μία πλούσια εικόνα, που προσφέρει ισορροπία μέσα από γκρίζους τόνους, μαύρο, λευκό και φυσικά χρώματα.
Η επιτοίχια σύνθεση του καθιστικού με φόντο τον τούβλινο τοίχο προσδίδει στο χώρο ξεχωριστό χαρακτήρα και ταυτότητα. Μια ελεύθερη σύνθεση με ανοιχτόχρωμους όγκους, σκούρα πλαίσια και ξύλινα ράφια τονίζει την οριζοντιότητα και ενοποιεί το καθιστικό σε όλο του το μήκος. Παράλληλα, η ασύμμετρη διάταξη κενών και πλήρων οργανώνει μια "επιτηδευμένη ακαταστασία", που προσδίδει κίνηση, οικειότητα και ανεπίσημο ύφος, όπως χρειάζεται σε κάθε κατοικία που σχεδιάζεται με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.
Ο φωτισμός έχει πολλά επίπεδα: ο γενικός φωτισμός μελετάται με γνώμονα την αίσθηση άνεσης και ασφάλειας, ενώ τοπικές εντάσεις του τεχνητού φωτισμού "υπογραμμίζουν" και αναδεικνύουν σημειακά την αρχιτεκτονική του διαμερίσματος. Έτσι αναδεικνύονται τα σκούρα χρώματα και οι έντονες υφές των επιφανειών, ενώ διαμορφώνονται διαφορετικά σενάρια για κάθε ώρα της ημέρας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
OPSIS ARCHITECTS / Γιώτα Χαλιάζη, Αντιγόνη Μάντσιου
Επίβλεψη:
Γιώτα Χαλιάζη
Τοποθεσία:
Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό:
180 m2
Χρόνος μελέτης:
Αύγουστος - Νοέμβριος 2016
Χρόνος κατασκευής:
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2016
Φωτογράφος:
Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr
Εταιρείες υλικών:
- CHROMODESIGN
- MATERIAL Projects & More
- DEINAS CUCINE
- BRIGHT ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε
- THINK ABOUT HOME
- STOFFE

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Η κατοικία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σύρου, στη θέση “Σκληπί” της κοινότητας Μάννα, σε υψόμετρο 50 m από τη θάλασσα. Το χαρακτηριστικό στενόμακρο, ακανόνιστο σχήμα του οικοπέδου και η…
Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Σε ένα στενόμακρο και επικλινές οικόπεδο στο Κρυονέρι Αττικής, το "Κλιμακωτό Π", οργανώνει κατακόρυφα δύο κατοικίες για τους γονείς και την κόρη μιας οικογένειας.Αντίθετα με έναν τυπικό κτιριακό όγκο που…
Ανάπλαση διαμερίσματος επί της οδού Αρεοπαγίτου

Ανάπλαση διαμερίσματος επί της οδού Αρεοπαγίτου

Οι αρχιτέκτονες ανέλαβαν την ανάπλαση ενός διαμερίσματος, σε μία από τις πολυκατοικίες της οδού Αρεοπαγίτου. Κλήθηκαν να μεταμορφώσουν το χώρο σε ένα σύγχρονο loft με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.