"Moldee", Bar-Restaurant υψηλής αισθητικής στη Θεσσαλονίκη

Ανατομία ενός πιάτου. Moldee gives shape to high gastronomy.

Το "Moldee" αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking. Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να είναι μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη.
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973.
Το ζητούμενο από τους chef ήταν η παροχή ενός χώρου όπου θα αναπτύξουν το όραμά τους, να προσφέρουν δηλαδή στο κοινό μια νέα κατεύθυνση στην διατροφή. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του χώρου μετατρέπονται σε "moldees", εκπαιδεύονται δηλαδή από τους chef προκειμένου να γνωρίσουν την ποιοτική διατροφή και να τρέφονται με ποιοτικά υλικά και καθαρές γεύσεις στην καθημερινότητα τους.
Το γαστρονομικό concept επηρέασε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με ένα πολύ μινιμαλιστικό τρόπο και χωρίς περιττά στοιχεία.
Κάνοντας μια θεωρητική τομή σε ένα πιάτο εντοπίζονται τα παρακάτω συστατικά:
• το πιάτο ως μια δυνατή βάση
• τα υλικά που δημιουργούν την σύνθεση γεύσεων αλλά και σχημάτων
• και τέλος το topping που αποτελείται από εντυπωσιακά και ανάλαφρα στοιχεία που συμβάλλουν στην δημιουργία συναισθημάτων και ατμόσφαιρας.
Τα στοιχεία αυτά είναι ορατά στον χώρο, όπου αρχικά βλέπει κανείς ένα ενιαίο και πολύ ιδιαίτερο δάπεδο που αποτελεί την βάση. Πάνω στην βάση αυτή σχεδιάζονται φόρμες επηρεασμένες από τα πιάτα των chef που συνδυάζουν καθαρές ίσιες γραμμές με καμπύλες και κύκλους. Οι μορφές αυτές κατασκευάζονται κυρίως με καλούπια, προσφέροντας μια αίσθηση γλυπτικής αυστηρότητας.
Τέλος, σαν topping επιλέγεται μια εντυπωσιακή οροφή με έντονη καμπύλη γεωμετρία που βοηθά το φως να λειτουργεί σαν το ανάλαφρο αλλά και συνδετικό στοιχείο όλων των παραπάνω. Ο φωτισμός των χώρων συμβάλλει στην μεταβλητότητα της ατμόσφαιρας ώστε να εξυπηρετηθούν οι ποικίλες ανάγκες στις διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το styling των πιάτων παίζει σημαντικό ρόλο στο όραμα των chef. Για τον λόγο αυτό, για το εστιατόριο επιλέγεται η δημιουργία μιας ήρεμης ατμοσφαίρας σε γήινες αποχρώσεις, όπου πρωταγωνιστές είναι τα πολύχρωμα πιάτα. Σε αντίθεση ο χώρος του fine drinking και casual… χαρακτηρίζεται από τους ίδιους χρωματισμούς αλλά σε πιο σκούρους και έντονους τόνους και με περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής & εσωτερικού χώρου:
TAKA + PARTNERS
Επικεφαλής αρχιτέκτων:
Ασπασία Τάκα
Ομάδα μελέτης:
Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη, Άννα Λαζαρίδου, Χρίστος Κομζιάς
Η/Μ μελέτη κτιρίου:
Cambicci+Associates
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
EMDC/Κ. Καπεσίδης - Ν. Μέρτζιος Ο.Ε.
Ακουστική μελέτη:
Acousone/Γεώργιος Καρπούζας
Επιβλέπων μηχανικός:
Ιωάννης Ασκαρίδης
Τοποθεσία:
Θεσσαλονίκη
Πελάτης:
Νεφέλη ΙΚΕ
Εμβαδό:
310,00 m2
Χρόνος μελέτης & υλοποίησης:
2020-2022
Κατασκευή Έργου:
MBRACE.gr/Γεώργιος Μιτολίδης
Φωτογραφίες:
Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Μεταβαλλόμενο σκηνικό" Φαρμακείο στο Κρυονέρι

Βασική σχεδιαστική πρόθεση είναι η δημιουργία ενός μεταβαλλόμενου σκηνικού, τα στοιχεία του οποίου καθώς παραμετροποιούνται κατευθύνουν το βλέμμα και την κίνηση του επισκέπτη στο σύνολο των προϊόντων της έκθεσης. Το…
Βιομηχανικό κτίριο για επιχείρηση οχημάτων

Βιομηχανικό κτίριο για επιχείρηση οχημάτων

To "automobile loci" αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίριο για μια τοπική επιχείρηση με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του οχήματος. Ο σχεδιασμός του χώρου στοχεύει στην αμφισβήτηση της τυπολογίας…
Ανακαίνιση οδοντιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Ανακαίνιση οδοντιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama Architects ανακαίνισε ένα οδοντιατρείο 95 m2 στη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας μια μονοχρωματική παλέτα με ξύλινες επιφάνειες. Βασική παράμετρος της αναδιαμόρφωσης αποτέλεσε η ενίσχυση του φυσικού φωτισμού μέσα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.