Διαμόρφωση χώρου αναψυχής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το έργο αφορά την ανακαίνιση του χώρου στο 5ο επίπεδο του κτιρίου Μ2 προσθήκης στο Μέγαρο Μουσικής, σχεδιασμένο από το διεθνή αρχιτέκτονα Arata Isozaki σε συνεργασία με το γραφείο Schema 4.
Στόχο της αρχιτεκτονικής πρότασης αποτελεί η δημιουργία ενός ευχάριστου και καλαίσθητου περιβάλλοντος που είναι σε θέση να υποδεχτεί το χρήστη σε ένα πολύ-λειτουργικό χώρο αναψυχής με ποικίλες δραστηριότητες σε καθημερινή λειτουργία (εστιατόριο, αναψυκτήριο, καθιστικά ξεκούρασης)

Οι λιτές γραμμές του κτιρίου, τα υλικά και οι θεάσεις που προσφέρει στάθηκαν οδηγός στο σχεδιασμό. Βασικές αρχές του σχεδιασμού αποτελούν οι ευθύγραμμες κινήσεις, οι γωνιώδεις χαράξεις και οι αυστηρά λιτές γραμμές που συνάδουν με το σύγχρονο χαρακτήρα και λεξιλόγιο του κτιρίου. Στοιχεία που προσανατολίζονται και χωροθετούνται τοιουτοτρόπως ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις απρόσκοπτες θεάσεις και τον πλούσιο φυσικό φωτισμό που προσφέρει η γεωμετρία και η υλικότητα του κτιρίου.

Η επίπλωση και οι λοιπές διαμορφώσεις (επενδύσεις τοίχων και λοιπών επιφανειών) εναρμονίζονται απόλυτα με την υφιστάμενη κατάσταση και σε συνδυασμό δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο με κοινό λεξιλόγιο και διάθεση με το υπόβαθρο.

Οι επιφάνειες από εμφανές σκυρόδεμα στις πλαϊνές τοιχοποιίες αγκαλιάζονται από βυνιλικά πετάσματα με φινίρισμα ξύλου σε φυσικό χρώμα στους τοίχους και στην οροφή, μεταλλικά διαχωριστικά εμπλουτίζουν το χώρο διαιρώντας τον όπου κρίνεται απαραίτητο και υαλοστάσια τονίζουν το άνοιγμα προς την θέα. Υλικά και στοιχεία τα οποία συνθέτουν ένα αρμονικό περιβάλλον που υποδέχεται τον επισκέπτη και του προσφέρει απεριόριστες θεάσεις της Θεσσαλονίκης και του κόλπου του Θερμαϊκού, από το Λιμάνι έως την Καλαμαριά.

Προς ενίσχυση του αρμονικού περιβάλλοντος η επίπλωση αναπτύσσεται αμφιθεατρικά. Λευκά, ελαφριά στο μάτι μπαρ και πάγκοι τοποθετούνται στο πίσω μέρος του χώρου ενώ χαμηλότερα τραπεζοκαθίσματα και καθιστικά καταλαμβάνουν το χώρο κοντά στα ανοίγματα.

Επιμήκη φωτιστικά σώματα τοποθετημένα στην οροφή θυμίζουν τα ίχνη των αεροπλάνων στον ουρανό και των πλοίων στην θάλασσα.
Ο χώρος δύναται να τροποποιηθεί με βάση το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί, είτε πρόκειται για ειδικές περιστάσεις - γαμήλιες εκδηλώσεις και εταιρικές συγκεντρώσεις - είτε πρόκειται για την κανονική τους λειτουργία σε καθημερινή βάση ως κοκτέιλ μπαρ, καφετέρια και εστιατόριο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: a+m, www.aplusm.gr
Κατασκευή: a+m
Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής, Κτίριο Μ2, Θεσσαλονίκη
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2016
Παρουσίαση: a+m
Φωτογραφίες: Γιάννης Σιμητόπουλος, Γιώργος Παυλίδης

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Προσθήκη στο πολεμικό μουσείο της Δρέσδης

Προσθήκη στο πολεμικό μουσείο της Δρέσδης

Για την κατασκευή της σφηνοειδούς προσθήκης απαιτήθηκε υψηλής ποιότητας έγχυτο επί τόπου σκυρόδεμα,που επιτεύχθηκε χάρη στην τεχνολογία των ξυλότυπων, στην κατάλληλη συμπύκνωση και το σωστό σχεδιασμό. Στο βόρειο τμήμα της Δρέσδης,…
Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κηφισιά

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κηφισιά

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση ενός υφιστάμενου διαμερίσματος για μια νέα οικογένεια. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ’80.Η αρχική διαρρύθμιση του διαμερίσματος περιλάμβανε τρία…
Μετατροπή αποθήκης στο λιμάνι του Ρότερνταμ στον χώρο γραφείων

Μετατροπή αποθήκης στο λιμάνι του Ρότερνταμ στον χώρο γραφείων "ΖΖ21"

Η "αποκόλληση" της νέας εσωτερικής διαμόρφωσης από τον παλαιό τοίχο εξασφαλίζει καλύτερο φυσικό φωτισμό και έναν ενδιαφέρων διάλογο μεταξύ του αρχικού κτιρίου και της νέας χρήσης. Για έναν ιδιώτη επενδυτή,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.