Διαμόρφωση οδοντιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Το ιατρείο βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 50 με έντονα τα στοιχεία του μοντερνισμού εξωτερικά.
Σχεδιαστική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος χώρος, που να απευθύνεται στις απαιτήσεις ενός οδοντιατρείου, χωροθετημένος έτσι ώστε να υπάρχει ένα σύστημα ροής στους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργικότητα και στη μείξη της κλασικής αισθητικής των χώρων του παρελθόντος και της τεχνολογίας των μηχανημάτων με αφαιρετική διάθεση, όπου λιτές, καθαρές γραμμές να υποστηρίζουν την έννοια της τάξης, της οργάνωσης και της υγιεινής.
Η κάτοψη που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε μετά από απαιτήσεις του πελάτη, περιλαμβάνει τέσσερις ανεξάρτητους χώρους ιατρείων με νοητή συνέχεια και ροή ανάμεσα τους για την καλύτερη λειτουργικότητα των τριών οδοντιάτρων και των βοηθών τους, που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Επίσης ένα κύριο χώρο υποδοχής - αναμονής αρκετά άνετο, βοηθητικούς χώρους πελατών και χρηστών και ένα χώρο ξεκούρασης - κουζίνας των ιατρών και του προσωπικού.
Για το σκοπό αυτό καθαιρέθηκαν τα περισσότερα από τα εσωτερικά διαχωριστικά του παλιού διαμερίσματος. Μεγάλο τμήμα τους στο εσωτερικό αντικαταστάθηκαν με ημιδιαφανείς "τοίχους" κατασκευασμένους από ξύλο και γυαλί έτσι ώστε ο φυσικός φωτισμός να εισέρχεται και στο χώρο αναμονής, ο όποιος δεν έχει εξωτερικά ανοίγματα.
Ως βάση του σχεδιασμού, επιλέχτηκε η μείξη πλακιδίων με ρετρό αισθητική και ξύλο στο χώρο της αναμονής ενώ σε όλους τους υπόλοιπους χώρους το ίδιο ξύλο ως συνέχεια. Τα έπιπλα των ιατρείων σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη λειτουργικότητα, την αφαίρεση και την καθαριότητα που πρέπει να προσδίδουν. Μικρές λεπτομέρειες του παρελθόντος και η χρήση των έργων τέχνης (αγαπημένα του πελάτη) εξισορροπούν την αποστειρωμένη και ψυχρή υπόσταση των μηχανημάτων, προσδίδοντας μια αίσθηση ζεστασιάς και σπιτικής ατμόσφαιρας στο χώρο.
Οι χρωματισμοί στο μεγαλύτερο μέρος των τοίχων και των οροφών σε μπεζ και γκρι σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των γύψινων διακοσμήσεων των οροφών, δίνουν στο χώρο μια προσιτή "πολυτέλεια" και αρχοντιά του παρελθόντος. Η επιλογή των μπλε αποχρώσεων και του λευκού στα έπιπλα όσο και στις οδοντιατρικές καρέκλες των ιατρείων (αγαπημένο χρώμα της οδοντιάτρου) έρχεται να συμπληρώσει αρμονικά την ατμόσφαιρα του χώρου.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στη μελέτη φωτισμού. Τοποθετήθηκαν απλίκες και κρεμαστά φωτιστικά στα γραφεία και στο τραπέζι της κουζίνας με ρετρό διάθεση σε συνδυασμό με τον καθαρά επαγγελματικό φωτισμό, καθώς και σποτ για να δώσουν έμφαση στα έργα τέχνης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Minas Kosmidis [Architecture In Concept]
Lighting design:
Minas Kosmidis [Architecture In Concept]
Εμβαδό:
140 m²
Χρόνος ολοκλήρωσης:
Οκτώβριος 2016
Φωτογραφίες:
Studiovd: N.Vavdinoudis - Ch.Dimitriou

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή παλαιού βυρσοδεψείου σε κτίριο γραφείων.

Μετατροπή παλαιού βυρσοδεψείου σε κτίριο γραφείων.

Το συγκρότημα του Βυρσοδεψείου Μ. καί Γ.Σίμου βρίσκεται στο Μοσχάτο επί των οδών Κύπρου, Υδρας καί Λευκάδος, πολύ κοντά στην οδό Πειραιώς. Κατασκευάστηκε περί το 1930, την περίοδο ανάπτυξης της βιομηχανίας…
Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου στον Πειραιά

Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου στον Πειραιά

Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε η ανακαίνιση τμήματος των εγκαταστάσεων της εταιρείας STOP, στον Πειραιά, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των μέσων ατομικής προστασίας.Η επέμβαση αφορούσε στην αναδιαμόρφωση της εισόδου του…
Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος με θέα την Ακρόπολη

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος με θέα την Ακρόπολη

Στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στο Μετς, με θέα την Ακρόπολη, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου με minimal γραμμές και ξεχωριστό design, συνδυάζοντας και τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.