"Διάφανη Κατοικία" - Ριζική ανακατασκευή αγροικίας

Πρόκειται για ένα ισόγειο εμβαδού 75 m² και υπόγειο 35 m². Το κτίριο αποτελεί ριζική ανακατασκευή αγροικίας, από την οποία διατηρήθηκε ο σκελετός του υπογείου και στοιχεία του ισογείου.
Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα  χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια, ώστε το πράσινο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται να γίνεται αντιληπτό στο μέγιστο βαθμό και από  το εσωτερικό του χώρου. Αυτό επιτεύχθηκε με την προσθήκη μεταλλικού σκελετού και ενεργειακού υαλοστασίου.
Λόγω του προσανατολισμού, ο οποίος και μελετήθηκε, ο ήλιος δε χτυπάει σε καμία ώρα της ημέρας απευθείας στο εσωτερικό του ισογείου, το οποίο όμως παραμένει ευχάριστα διαυγές συνεχώς.  Τις απογευματινές- βραδινές ώρες η κατασκευή αναδεικνύεται περισσότερο , καθώς τονίζεται ο διαφώτιστος χαρακτήρας της.
Τα υπάρχοντα στοιχεία: υπόγειο, η τυφλή πλευρά  και το υπνοδωμάτιο του ισογείου επενδύθηκαν με μεταλλικό panel. Στο υπνοδωμάτιο επίσης δημιουργήθηκε και ένας ηλιακός χώρος για διάβασμα, με θέα τα πυκνά δέντρα.
Συνολικά το κτίριο είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανολογικά συστήματα, τα οποία ελέγχουν κεντρικά θέρμανση-ψύξη, ηλεκτρολογικά, φωτισμούς κτλ. Ενεργειακά επίσης είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, θερμομόνωση και τριπλά κρύσταλλα, ώστε το ενεργειακό του αποτύπωμα να είναι πολύ χαμηλό.

Στοιχεία έργου

Μελέτη-επίβλεψη: d_code ARCHITECTS
Τοποθεσία: Αττική, Ελλάδα
Ολοκλήρωση: 2017
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοντσαλούδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο μετάξης στο Σουφλί Έβρου, στο χώρο του αποκατεστημένου αρχοντικού Κουρτίδη

Μουσείο μετάξης στο Σουφλί Έβρου, στο χώρο του αποκατεστημένου αρχοντικού Κουρτίδη

Παρουσίαση: Μαρία Βλασσοπούλου, πολιτικός μηχ. - Γιάννης Κίζη και Συνεργάτες Ε.Ε. Αρχιτεκτονικών μελετών.Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.). Στο μουσείο…
Αναστήλωση πυργόσπιτου στη Μάνη

Αναστήλωση πυργόσπιτου στη Μάνη

Το πυργόσπιτο "Μάινα" βρίσκεται στο Έξω Νύφη, έναν παραδοσιακό εγκαταλελειμμένο οικισμό της ανατολικής Μάνης με πέτρινους πύργους. Από τη θέση του, πάνω στο λόφο με θέα τους ελαιώνες και τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.