"Διάφανη Κατοικία" - Ριζική ανακατασκευή αγροικίας

Πρόκειται για ένα ισόγειο εμβαδού 75 m² και υπόγειο 35 m². Το κτίριο αποτελεί ριζική ανακατασκευή αγροικίας, από την οποία διατηρήθηκε ο σκελετός του υπογείου και στοιχεία του ισογείου.
Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα  χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια, ώστε το πράσινο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται να γίνεται αντιληπτό στο μέγιστο βαθμό και από  το εσωτερικό του χώρου. Αυτό επιτεύχθηκε με την προσθήκη μεταλλικού σκελετού και ενεργειακού υαλοστασίου.
Λόγω του προσανατολισμού, ο οποίος και μελετήθηκε, ο ήλιος δε χτυπάει σε καμία ώρα της ημέρας απευθείας στο εσωτερικό του ισογείου, το οποίο όμως παραμένει ευχάριστα διαυγές συνεχώς.  Τις απογευματινές- βραδινές ώρες η κατασκευή αναδεικνύεται περισσότερο , καθώς τονίζεται ο διαφώτιστος χαρακτήρας της.
Τα υπάρχοντα στοιχεία: υπόγειο, η τυφλή πλευρά  και το υπνοδωμάτιο του ισογείου επενδύθηκαν με μεταλλικό panel. Στο υπνοδωμάτιο επίσης δημιουργήθηκε και ένας ηλιακός χώρος για διάβασμα, με θέα τα πυκνά δέντρα.
Συνολικά το κτίριο είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανολογικά συστήματα, τα οποία ελέγχουν κεντρικά θέρμανση-ψύξη, ηλεκτρολογικά, φωτισμούς κτλ. Ενεργειακά επίσης είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, θερμομόνωση και τριπλά κρύσταλλα, ώστε το ενεργειακό του αποτύπωμα να είναι πολύ χαμηλό.

Στοιχεία έργου

Μελέτη-επίβλεψη: d_code ARCHITECTS
Τοποθεσία: Αττική, Ελλάδα
Ολοκλήρωση: 2017
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοντσαλούδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση και επανάχρηση αρχοντικού αγροτόσπιτου στην Προσοτσάνη Δράμας

Αποκατάσταση και επανάχρηση αρχοντικού αγροτόσπιτου στην Προσοτσάνη Δράμας

Το κτιριακό συγκρότημα του αρχοντικού βρίσκεται στη συνοικία Βαρόσι, νότια και σε μικρή απόσταση από την πλατεία της Προσοτσάνης Δράμας.Υπάρχουσα κατάστασηΣτο κτιριακό συγκρότημα, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται στα μέσα…
Αποκατάσταση κατοικίας στην πόλη της Χίου

Αποκατάσταση κατοικίας στην πόλη της Χίου

Σε μία από τις εμπορικές οδούς της πόλης της Χίου, αποκαθίσταται και επισκευάζεται παλαιό διώροφο κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με χρήση καταστήματος ένδυσης στο ισόγειο και κατοικίας στον όροφο. Οι εργασίες…
Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

"Σκαρφαλωμένη" στα βράχια της Πλάκας, της πρωτεύουσας της Μήλου, βρίσκεται αυτή η κατοικία του 19ου αιώνα, η οποία αποκαταστάθηκε, ώστε να αποτελέσει την παραδοσιακή, αλλά ταυτόχρονα λειτουργική θερινή κατοικία μιας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.