Αποκατάσταση νεοκλασικής κατοικίας στην Άνδρο

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και νέα εσωτερική διαμόρφωση ενός νεοκλασικού κτιρίου κατασκευασμένου το 1915, προορισμένο για κατοικία, στην Χώρα της Άνδρου.
Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας που επισκευάστηκε είναι 400 m2, σε τρία επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Παράλληλα έγινε νέα διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία χώρου στάθμευσης δυο αυτοκινήτων και μιας εξωτερικής σκάλας που οδηγεί στον αύλειο χώρο του υπογείου που αποκαλύπτεται λόγω της κλίσης του εδάφους.
Η δομική κατάσταση του κτιρίου ήταν καλή. Οι φέρουσες λιθοδομές έτυχαν μικρών επεμβάσεων. Οι φέρουσες κατασκευές των δαπέδων, αποτελούμενες από ξύλινα δοκάρια, ενισχύθηκαν τοπικά λόγω φθορών και σημαντικών αλλαγών που έγιναν στην εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου. Έγιναν ανακατατάξεις στο επίπεδο του ορόφου, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι διημέρευσης, καθιστικό, TV room, γραφείο και τραπεζαρία καθώς και νέος χώρος κουζίνας, δύο κύρια υπνοδωμάτια με λουτρά καθώς και ένας ξενώνας με το λουτρό του. Το υπόγειο αποτελείται από βοηθητικούς χώρους, δωμάτιο προσωπικού και play room.
Έγινε ενίσχυση δομικών μελών της στέγης (ξυλοδοκών και φορέων, ξυλοσυνδέσεων κτλ.) και γενικώς συντήρησή της με καθαρισμό και εμποτισμό με συντηρητικό ξύλου καθώς και αντικατάσταση και συμπλήρωση κεραμιδιών.
Οι εξωτερικές όψεις παρέμειναν στην αρχική τους μορφή, έγιναν τοπικές επισκευές στα επιχρίσματα των εξωτερικών τοίχων, των λαμπάδων, των πρεκιών, των τραβηχτών περιμετρικών κορνιζών των κουφωμάτων και της στέψης του κτιρίου.
Οι ορθομαρμαρώσεις περιμετρικά στη βάση και στην κύρια όψη του κτιρίου, καθώς και ο εξώστης και τα φουρούσια του, καθαρίστηκαν και σφραγίστηκαν στους αρμούς. Οι μαρμάρινες στρώσεις των εξωτερικών χώρων (βεράντες, κλίμακες κτλ.) διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν με τον ίδιο τρόπο.
Οι εργασίες στους εξωτερικούς χώρους ολοκληρώθηκαν με ακρυλικές βαφές στον χρωματικό τόνο που υπήρχε.
Οι εσωτερικές τοιχοποιίες διατηρήθηκαν με ορισμένες μετατροπές που οφείλονται στις αλλαγές χρήσης και λειτουργίας των χώρων σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις. Όπου κατασκευάστηκαν νέα χωρίσματα έγιναν με ξηρή δόμηση με επικάλυψη διπλής γυψοσανίδας. Στην κατοικία εφαρμόστηκαν νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και κλιματισμός μέσω πολυδιαιρούμενου - πολυζωνικού συστήματος με δυνατότητα ανεξάρτητης προσαρμογής θερμοκρασίας και υγρασίας ανά χώρο.
Τα δάπεδα είναι ξύλινα (pitch pine) και τα εξωτερικά υαλοστάσια και παντζούρια ξύλινα, βαφτά από ξυλεία niangon. Ψευδοροφές τοποθετήθηκαν σε ορισμένους χώρους (λουτρά, κουζίνα, διαδρόμους) για να καλύψουν τις εσωτερικές μονάδες τους, τους αγωγούς κλιματισμού και να επιτρέψουν φωτισμό με χωνευτά σποτ. Τα δάπεδα και οι τοίχοι των λουτρών είναι επενδυμένα με λευκό ιταλικό μάρμαρο.
Το επιβλητικό εσωτερικό μαρμάρινο κλιμακοστάσιο διατηρήθηκε αυτούσιο και συντηρήθηκε μαζί με το κιγκλίδωμα του από σφυρήλατα μεταλλικά στοιχεία και την παλαιά ξύλινη κουπαστή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μιχάλης Γρυπάρης, αρχιτέκτων DPLG
Επίβλεψη: Μιχάλης Γρυπάρης, αρχιτέκτων DPLG
Συνεργάτες: Δήμητρα Κορομπίλη
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Πανταζής Κατασκευαστική
Τοποθεσία: Χώρα Άνδρου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 400,00 m2
Χρόνος μελέτης: 2013
Χρόνος κατασκευής: 2014 -2015
Παρουσίαση: Μιχάλης Γρυπάρης
Φωτογράφος: Νίκος Δανιηλίδης, Θοδωρής Τέμπος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ξενοδοχείου

Ανακαίνιση ξενοδοχείου "Arcadia", στην Τρίπολη

Το ξενοδοχείο "Arcadia" βρίσκεται στην πρώτη πλατεία που συναντά κανείς, μπαίνοντας στην πόλη της Τρίπολης. Λειτουργεί από την εποχή του μεσοπολέμου και αρχικά ήταν ένα τριώροφο κτίριο. Στις αρχές της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.