"Metamorphosis" μετατροπή κτιρίου γραφείων σε κλινική

Το έργο "Metamorphosis" είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ανασχεδιασμού και ανακαίνισης κτιρίων, μια πραγματική μεταμόρφωση. Ο κύριος στόχος του έργου και της ομάδας μελέτης ήταν o επανασχεδιασμός ενός παλαιού κτιρίου γραφείων και η μετατροπή του σε μια σύγχρονη κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως και η δημιουργία ενός νέου τοπόσημου για την ευρύτερη περιοχή, βασισμένου σε αρχές βιώσιμου σχεδιασμού.
Η μεταμόρφωση, η προκλητική διαδικασία μετασχηματισμού του κτιρίου, ξεκίνησε από το εσωτερικό του, τους χώρους γραφείων, τα χειρουργεία, τους χώρους υποδοχής και αναμονής και ολοκληρώθηκε με τον ολιστικό ανασχεδιασμό του εξωτερικού του κτιρίου.
Το παλαιό τετραώροφο κτίριο γραφείων αποφασίστηκε από τους νέους ιδιοκτήτες να αλλάξει ριζικά. Διατηρήθηκε ο φέρων οργανισμός χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, οι σκάλες και το φρεάτιο του ανελκυστήρα, οι διάδρομοι, όπως και οι εξώστες και τα δώματα. Επίσης, κατά την εκτέλεση του έργου αποφασίστηκε να διατηρηθούν και όλα τα εξωτερικά χαλύβδινα πλαίσια των παραθύρων τόσο για τεχνικούς, όσο και για λόγους μείωσης του συνολικού κόστους.
Οι σκάλες χωρίζουν κάθε επίπεδο του κτιρίου σε δύο διακριτούς χώρους, γεγονός που έκανε τον επανασχεδιασμό ακόμα πιο απαιτητικό. Το ισόγειο μετατράπηκε στον κεντρικό χώρο της κλινικής με δύο ξεχωριστές λειτουργίες: στο ένα τμήμα του φιλοξενείται το lobby της κεντρικής κλινικής, το καφέ και ένα μικρό εστιατόριο με όμορφες υπαίθριες εγκαταστάσεις και στο δεύτερο τμήμα η καρδιά της κλινικής με τα χειρουργεία, τα γραφεία των ιατρών και τα κύρια εργαστήρια. Εδώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον εργονομικό σχεδιασμό των χώρων και φυσικά στην κυκλοφορία ανάμεσα στις ξεχωριστές αίθουσες και λειτουργίες.
Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί τα ιατρεία και τα εξεταστήρια. Τα γραφεία βρίσκονται γύρω από έναν εντυπωσιακό χώρο με αίθουσες συμβουλευτικής και την αίθουσα αναμονής. Οι υπηρεσίες μάρκετινγκ και το λογιστήριο βρίσκονται στο δεύτερο μέρος αυτού του επιπέδου. Τα γραφεία διοίκησης, αίθουσες συνεδριάσεων και ορισμένες υπηρεσίες υποστήριξης βρισκόταν στον τελευταίο όροφο.
Στο υπόγειο υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως εργαστήρια, αίθουσες προετοιμασίας, ένα μικρό γυμναστήριο και αίθουσες ευεξίας. Εδώ βρίσκεται επίσης όλος ο εξοπλισμός MEP, καθώς και ορισμένες θέσεις στάθμευσης.
Η μεταμόρφωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου ήταν πραγματικά μια πρόκληση۰ μια "κινούμενη" πρόσοψη που κατασκευάστηκε από μεγάλες αλουμινένιες / ξύλινες δοκούς σε δύο ξεχωριστές λωρίδες με διαφορετικό αποτύπωμα, όπου περιέχεται και το παλιό φρεάτιο του ανελκυστήρα δημιουργώντας μια εξαιρετική μορφή με κοίλες και ελαστικές φόρμες. Μια βοτσαλολίμνη με παρόμοιες κοίλες γραμμές με την πρόσοψη και ο καλά σχεδιασμένος περιβάλλον χώρος με μονοπάτια, εξωτερικές εγκαταστάσεις και ενδιαφέρουσα φύτευση ολοκληρώνουν τη μεταμόρφωση του κτιρίου. Το κτίριο βρίσκεται σ’ ένα αστικό προάστιο της Αθήνας... τη Μεταμόρφωση.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική και Η/Μ μελέτη:
PEOPLE
Project manager:
Γιώργος Παπαεμμανουήλ
Μελέτη φύτευσης:
Καλλιόπη Μηλαροκώστα
Εμβαδό:
2.600 m2
Χρόνος ολοκλήρωσης:
2021
Τοποθεσία:
Μεταμόρφωση, Αττική
Παρουσίαση:
PEOPLE
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναδιαμόρφωση ιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Αναδιαμόρφωση ιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Το ιατρείο του χειρουργού βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε παλαιά πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα ως…
Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Η ολική ανακαίνιση ενός σύγχρονου διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Normless studio. Με γνώμονα τις ανάγκες των ιδιοκτητών για χρηστικούς χώρους και την αισθητική τους…
Επέκταση και ανακαίνιση οδοντιατρείου στην Κηφισιά

Επέκταση και ανακαίνιση οδοντιατρείου στην Κηφισιά

Ο αρχικός χώρος του οδοντιατρείου καταλάμβανε 50 m2 και αποτελούνταν από έναν μικρό χώρο υποδοχής και τον ενιαίο χώρο της οδοντιατρικής έδρας και του εργαστήριου.Η επέκταση του οδοντιατρείου επιτεύχθηκε με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.