Πλήρης ανακατασκευή πέτρινης κατοικίας σε τρία διαμερίσματα

  • Αλέξιος Δερβιτσιώτης / Aegean Design

Το έργο αφορά τη νέα αρχιτεκτονική μελέτη ανακατασκευής πέτρινης κατοικίας και διαμόρφωση αυτής σε τρία διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου με κοινόχρηστη αυλή και πισίνα , με την δυνατότητα εσωτερικής συνένωσης σε μια βίλα. Η κατοικία ευρίσκεται στις Άνω Αρχάνες στον Νομού Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί και παραδοσιακός οικισμός οπότε ο σεβασμός στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και στους χρωματισμούς αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα. 
Το κτίριο παλιότερα αποτελούσε πατητήρι σταφυλιών οπότε κρατώντας με σεβασμό την ιστορία του κτιρίου η κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής διακόσμησης ήταν βασισμένη στο κρασί. Ξεκινώντας από την ονοματολογία του κτιρίου VinDimora (Αρχοντικό του κρασιού σε μετάφραση από τα λατινικά), το λογότυπο και μετέπειτα στους χρωματισμούς κάθε διαμερίσματος , όλα είναι βασισμένα σε αυτή την αρχή. Κάθε διαμέρισμα έχει την δική του ταυτότητα και  είναι εμπνευσμένο από μια χρωματική ποικιλία του κρασιού, η κόκκινη σουίτα, η ροζέ σουίτα και η λευκή σουίτα,(vino rosso suite, vino rose’, vino bianco).
Οι δυο σουίτες περιλαμβάνουν εσωτερικό πατάρι (οντάς) και η τρίτη σουίτα ξεχωριστό μεσοπάτωμα. 
Σε όλο το κτίριο έχει γίνει πλήρης ανακατασκευή από τα θεμέλια μέχρι την στέγη. Ο νέος στατικός φορέας των οντάδων και του μεσοπατώματος είναι από μεταλλική κατασκευή από κοιλοδοκούς στηριζόμενο σε πεδιλοδοκάρια , Το μετέπειτα πέτσωμα των πλακών γίνεται από ξύλινες δοκίδες και ξύλινο πάτωμα όπου έρχεται και παντρεύεται το ξύλο με το μέταλλο.
Ο στατικός φορέας του κτιρίου μας οδήγησε στην εσωτερική αισθητική ταυτότητα πηγαίνοντας σε μια αισθητική πιο βιομηχανική όπου έρχεται και παντρεύεται με το παραδοσιακό υλικό της πέτρας όπου αποτελεί το κύριο οικοδομικό στοιχείο της τοιχοποιίας του κτιρίου.
Σημειακά σε διάφορες γωνίες του κτιρίου εμφανίζεται σε διάφορα σημεία η εμφανής πέτρινη λιθοδομή που έρχεται σε αισθητική ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο.
Κάθε διαμέρισμα χωροθετικά έχει ένα χώρο σαλονιού ,κουζίνας ,λουτρού ,τραπεζαρίας και υπνοδωματίου. Όλα τα διαμερίσματα έχουν μια κοινόχρηστη αυλή με πισίνα σε γήινες αποχρώσεις.
Όλες οι διακοσμήσεις και τα υφαντά αποτελούν και αυτά ένα πάντρεμα του παραδοσιακού με το πιο μοντέρνο και boho στυλ.
Έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο φωτισμό του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά. Υπάρχει σαφής κλίση στον έμμεσο φωτισμό, καθώς ο φωτισμός πάνω στα διάφορα υλικά του κτιρίου όπως πέτρα ,ξύλο , μέταλλο προσδίδει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα στον χώρο και στον χρηστή του κτιρίου.
Οι εξωτερικοί χρωματισμοί είναι εμπνευσμένοι από την ιδιαίτερη γήινη ποικιλοχρωμία του χωριού οπού σε συνδυασμό με το πράσινο-λαδί χρώμα των κουφωμάτων συνθέτουν μια ιδιαίτερη χρωματική παλέτα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικη μελετη & επίβλεψη:

Αλέξιος Δερβιτσιώτης / Aegean Design
Στατικη μελετη:
Ιωάννης Αλέξης
Μηχανολογική μελέτη:
Κυριάκος Πετράκης
Συμβουλευτική μηχανολογική υποστήριξη:
Στέλλα Στρατάκη
Διακόσμηση:
Αλέξιος Δερβιτσιώτης / Aegean Design
Εργολάβος:
Κουστουράκης Ευάγγελος
Συνολικό εμβαδό:
192 m2
Χρονος μελετης:
Φεβρουάριος - Μάϊος 2022
Χρόνος κατασκευής:
Οκτώβριος 2022 - Ιούλιος 2023
Φωτογραφίες:
Παντελής Μαθιουδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο

Αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο

Το παραδοσιακό χωριό του Πύργου στην Τήνο είναι γνωστό για τη μαρμαρογλυπτική του, στον κεντρικό δρόμο του δεσπόζουν αρκετές παλαιές διώροφες κατοικίες, που ξεχωρίζουν για τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο αστικό χαρακτήρα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.