Ανακαίνιση καταστήματος "Evdokimou Jewellery"

Το κοσμηματοπωλείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Λευκωσίας , στον Στρόβολο.
Ο στόχος της μελέτης της ανακαίνισης ήταν να ενοποιηθούν τα 3 μαγαζάκια και να γίνει ένας ενιαίος χώρος που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοσμηματοπωλείου. Ο αρχιτέκτονας Ρένος Κωνσταντίνου στόχο είχε να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ένα μοντέρνο, διαχρονικό και λειτουργικό χώρο για τον ιδιοκτήτη και τους επισκέπτες και παράλληλα ένα χώρο προβολής των κοσμημάτων με εκθεσιακό τρόπο ως προς την τοποθέτηση τους και τον φωτισμό τους. Επίσης σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό ήταν να διατηρήσει την κληρονομιά της εταιρείας με τον σχεδιασμό των εκθεσιακών κοσμημάτων πολυτελείας να δένει αρμονικά με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η εταιρεία Evdokimou Jewellery εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές τάξεις προσαρμόζοντας τις ανάγκες και τα γούστα των πελατών.
H κεντρική μορφολογική ιδέα βασίζεται στις αντανακλάσεις που δημιουργεί το διαμάντι, που αποτυπώνονται ως εσοχές ή προεξοχές στο χώρο, κάθετες και οριζόντιες στις όψεις και στις επιφάνειες, ως βασικές γραμμές σχεδιασμού και ενοποίησης των όγκων, των όψεων, των εσωτερικών αναπτυγμάτων και των υλικών του χώρου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο κοσμηματοπωλείο που άνοιξε ο κος Μιχάλης Ευδοκίμου, ιδρυτής του κοσμηματοπωλείου το 1968, μέσα στα στενά δρομάκια του Στροβόλου.
Επιλέχθηκαν σκούρες αποχρώσεις σε συνδυασμό με τα χρώματα του χρυσού. Ο χρυσός χρησιμοποιείται σε γραμμικά, εναέρια διακοσμητικά στοιχεία που δημιουργούν αντιθέσεις με ισορροπία και λάμψη ως ένταση στον σκόπιμα σκουρόχρωμο χώρο. Η μελέτη του φωτισμού έγινε με σκοπό να αναδειχθούν όλα αυτά τα στοιχεία και να δώσει μια "δραματική" ατμόσφαιρα με εκθεσιακό φωτισμό στις προθήκες και με χαμηλότερης έντασης γενικό φωτισμό.
Ο πελάτης κατά την είσοδο του στο κατάστημα έχει αφετηρία το κεντρικό έπιπλο που λειτουργεί σαν η "κεντρική αρτηρία" του καταστήματος, όπου αρχίζει να απολαμβάνει τις δημιουργίες από διαμάντια και ακολουθεί τον ορθογώνιο σχεδιασμό του κεντρικού επίπλου όπου καταλήγει στον χώρο της αφετηρίας, ο οποίος είναι και ο χώρος εξυπηρέτησης πελατών και προβολής προϊόντων. Εκεί μπορεί να απολαύσει τον καφέ του με το προσωπικό του καταστήματος.
Επίσης έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ελαχίστων διαστάσεων που παραπέμπει σε εκθετήριο χώρο μουσείου, όπου γίνονται οι παρουσιάσεις επιλεκτικών κοσμημάτων στους πελάτες. Αυτός ο χώρος ουσιαστικά είναι χώρος προσωπικής εξυπηρέτησης για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο οποίος έχει οπτική επαφή με το υπόλοιπο κατάστημα μέσω της ξεχωριστής χρυσής διάτρητης κατασκευής που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Andreas Constantinou & Associates, Architects L.L.C (AcA Architects)
Αρχιτέκτονας έργου:
Ρένος Κωνσταντίνου
Τοποθεσία:
Στρόβολος, Λευκωσία
Έτος:
2021
Φωτογραφίες:
Pantelis Hatjiminas Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Προσθήκη στο πολεμικό μουσείο της Δρέσδης

Προσθήκη στο πολεμικό μουσείο της Δρέσδης

Για την κατασκευή της σφηνοειδούς προσθήκης απαιτήθηκε υψηλής ποιότητας έγχυτο επί τόπου σκυρόδεμα,που επιτεύχθηκε χάρη στην τεχνολογία των ξυλότυπων, στην κατάλληλη συμπύκνωση και το σωστό σχεδιασμό. Στο βόρειο τμήμα της Δρέσδης,…
Μελέτη αεροδρομίου Μυκόνου για ανακαίνιση και επέκταση

Μελέτη αεροδρομίου Μυκόνου για ανακαίνιση και επέκταση

Ως μεταβατικός τόπος, ένα αεροδρόμιο μπορεί να προσδιοριστεί τεχνικά ως ένας τερματικός σταθμός ταξιδιών προς και από ένα συγκεκριμένο προορισμό. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν τακτικά αναζητούν αποτελεσματικές απευθείας συνδέσεις, ελάχιστη…
Μετατροπή διπλοκατοικίας του 1960 σε παιδιατρείο

Μετατροπή διπλοκατοικίας του 1960 σε παιδιατρείο

Κεντρική ιδέα & κριτήρια σχεδιασμούΤο έργο αφορά τη μετατροπή του ισόγειου διπλοκατοικίας με υπόγειο σε παιδιατρείο και βρίσκεται επί της οδού Δημοκρατίας στην Κοζάνη. Η ανάθεση περιλάμβανε την ανακαίνιση του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.