Υπαίθριο λουτρό σε θερινή κατοικία

Το υπαίθριο λουτρό χτίστηκε παραπλεύρως μιας υπάρχουσας θερινής εξοχικής κατοικίας στη Μήλο. Όλο το εγχείρημα αποτελεί μια προσπάθεια διάρθρωσης ενός χώρου, ο οποίος λειτουργεί ως εργαλείο ανάγνωσης του ιδιαίτερου τοπίου. Μέσω της σύντομης κατοίκησης στο λουτρό, προτείνεται η επανασύνθεση της δεδομένης εικόνας της σχέσης της θάλασσας με την ξηρά και η κατανόηση, μέσω των οπτικών φυγών, των στοιχείων που συνθέτουν το φυσικό τοπίο της περιοχής. Η τελική σύνθεση του κτίσματος προέκυψε από τη θέση των μικρών ανοιγμάτων και τις οπτικές φυγές, που επιλέχθηκαν και καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια του επί τόπου σχεδιασμού. Για παράδειγμα, η παρατήρηση της θέας προς το γειτονικό κόλπο, γίνεται μέσα από χειροποίητα υαλότουβλα, με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται η εικόνα του ηφαιστιογενούς τοπίου. Η κόμη ενός κέδρου και μια κατασκευή από καλάμια, χρησιμεύουν στη σκίαση του χώρου. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι γηγενή και κάποια από αυτά, προϊόντα ανακύκλωσης. Φωτογραφία: Μανώλης Ηλιάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Διαμόρφωση σκάλας εξωτερικού χώρου

Διαμόρφωση σκάλας εξωτερικού χώρου

Σε μια μονοκατοικία σε δάσος, στην Ολλανδία, οι αρχιτέκτονες διαμόρφωσαν την εξωτερική σκάλα με πλάκες σκυροδέματος οι οποίες με τη σκοτία ανάμεσά τους, φαίνονται να αιωρούνται. Φωτογραφία Ronald Tilleman.
Τραπέζι φαγητού σε εξωτερικό χώρο

Τραπέζι φαγητού σε εξωτερικό χώρο

Η επιζήτηση απαλοιφής του διαχωριστικού ορίου έσω/έξω προεκτείνει τον κατοικήσιμο χώρο δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη χωρική συνέχεια. Η ένταξη ενός κτιστού πάγκου-τραπεζιού στη διαμόρφωση του καίριου σημείου συνάντησης, ενισχύει την…
Διαμόρφωση αιθρίου σε μονοκατοικία

Διαμόρφωση αιθρίου σε μονοκατοικία

Τo “In light House” βρίσκεται στα Βόρεια προάστια του νομού Αττικής. Για να επιτευχθεί η άμεση επαφή με το περιβάλλοντα χώρο τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά. χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα ανοίγματα, με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.