White is the new Grey: Τα ψυχρά δώματα ως βασικό συστατικό του Green Building

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί βασικό παράγοντα για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του δομημένου περιβάλλοντος, με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Η ISOMAT προσφέρει μια ευρεία γκάμα ολοκληρωμένων προϊοντικών λύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων. Τα ψυχρά δώματα (cool roofs) συνιστούν μια οικονομικά αποδοτική λύση που μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για ψύξη, και μάλιστα χωρίς πρόσθετο κόστος.

Τι είναι τα ψυχρά δώματα;
Ένα ψυχρό δώμα έχει σχεδιαστεί για να αντανακλά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και να απορροφά λιγότερη θερμότητα, μειώνοντας έτσι τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του δώματος, στο εσωτερικό του κτιρίου και στον περιβάλλοντα αέρα. Οι βασικές ιδιότητες που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος ψυχρού δώματος είναι η ηλιακή ανακλαστικότητα και η θερμική εκπομπή των υλικών που χρησιμοποιούνται. Η ηλιακή ανακλαστικότητα (SR) (γνωστή και ως λευκαύγεια ή άλβεδο) είναι το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας, με τη μορφή ορατής και μη ηλιακής ακτινοβολίας, που ανακλάται από ένα υλικό. Η θερμική εκπομπή, επίσης γνωστή ως ικανότητα εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας (IE), αναφέρεται στην ικανότητα ενός υλικού να εκπέμπει θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να ψύχεται. Ο δείκτης ηλιακής ανακλαστικότητας (SRI) συνδυάζει και τις δύο παραπάνω ιδιότητες και είναι η κρίσιμη τιμή που καθορίζει πόσο «ψυχρό» είναι ένα δώμα. Τόσο η ηλιακή ανακλαστικότητα όσο και η θερμική εκπομπή κυμαίνονται από 0 έως 100, ενώ ο δείκτης SRI μπορεί να υπερβαίνει το 100. Όσο υψηλότερος είναι ο SRI, τόσο πιο «ψυχρό» είναι το δώμα. Αυτό συνάδει με την παρατήρηση ότι τα ανοιχτά χρώματα τείνουν να έχουν υψηλότερες τιμές SRI από τα σκούρα. Είναι σαν να φοράτε μια μαύρη ή μια λευκή μπλούζα μια ζεστή, ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. Πιο συγκεκριμένα, ένα ψυχρό λευκό δώμα μπορεί να αντανακλά έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου, ενώ ένα γκρι μπορεί να αντανακλά μόνο το 20%. Αυτό μεταφράζεται σε πιθανή μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του δώματος κατά 31°C!

COOL-ROOFS01_1.jpg
Ποια είναι τα οφέλη των ψυχρών δωμάτων;
Τα ψυχρά δώματα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους ιδιοκτήτες των κτιρίων, τους ενοίκους και το περιβάλλον, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:
· Μειωμένη ζήτηση ενέργειας και μειωμένο κόστος ψύξης, ακόμη και σε ώρες αιχμής.
· Βελτιωμένη θερμική άνεση στους εσωτερικούς χώρους.
· Ελαχιστοποίηση των προβλημάτων υγείας από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.
· Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής.
· Χαμηλότερες εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που σχετίζονται με την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων.
· Ψυχρότερος αέρας εξωτερικά, που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας.
· Καλύτερη ποιότητα του εξωτερικού αέρα, χάρη στη χαμηλότερη θερμοκρασία του, η οποία επιβραδύνει τον σχηματισμό του όζοντος σε επίπεδο εδάφους (αιθαλομίχλη).
· Υψηλότερη ηλιακή ανακλαστικότητα και χαμηλότερη θερμοκρασία της επιφάνειας του δώματος, η οποία συνεισφέρει στη βελτιωμένη απόδοση των ηλιακών πάνελ.
· Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των υλικών χάρη στη μειωμένη θερμική καταπόνηση.

COOL-ROOFS02.jpg
Μια καθοριστική απόφαση για το επόμενο έργο σας
Τα ψυχρά υλικά είναι η ιδανική λύση τόσο για νέες κατασκευές όσο και για έργα ανακαίνισης. Και το καλύτερο είναι ότι εξασφαλίζονται πολλά οφέλη, χωρίς πρόσθετο κόστος.
Η ISOMAT, με πάνω από 40 χρόνια εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας στα στεγανωτικά υλικά, έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων στεγανοποίησης και προστασίας δωμάτων με επαλειφόμενες μεμβράνες και επιστρώσεις, καλύπτοντας κάθε κατασκευαστική απαίτηση. Τα ολοκληρωμένα συστήματα στεγανοποίησης της ISOMAT παρέχουν οριστική λύση ενώ εξασφαλίζουν εγγυημένη απόδοση τόσο από άποψη προστασίας όσο και αισθητικής. Επιπλέον, με μια καθετοποιημένη και αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής προϊόντων με βάση την πολυουρεθάνη, η ISOMAT συγκαταλέγεται στις λίγες βιομηχανίες στον κόσμο που παράγουν πολυουρεθανικά υλικά ενός συστατικού.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα της ΙSOMAT για ψυχρά δώματα:
· το 100% πολυουρεθανικό στεγανωτικό ISOFLEX-PU 500 (SRI = 108) με προσδοκώμενη διάρκεια ζωής 25 έτη, η βέλτιστη λύση για απαιτητικές ταράτσες ακόμη και χωρίς κλίσεις,
· η ανεπηρέαστη από την υπεριώδη ακτινοβολία, επαλειφόμενη στεγανωτική μεμβράνη ψυχρής πολυουρίας ISOFLEX-PAS 660 (SRI = 106), που εξασφαλίζει γρήγορη ολοκλήρωση του έργου και χρωματική σταθερότητα σε βάθος χρόνου, χωρίς να κιτρινίζει, και
· η ανεπηρέαστη από την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατευτική πολυουρεθανική επίστρωση TOPCOAT-PU 720 (SRI = 112) με υψηλή μηχανική αντοχή, ιδανική για ταράτσες με κυκλοφορία, μπαλκόνια, ακόμη και για χώρους στάθμευσης.
Για DIY εφαρμογές όπου δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες ή εξοπλισμός, επιλέξτε την οικογένεια προϊόντων ISOFLEX με βάση το νερό. Είναι ιδανικά, επίσης, για την ανακαίνιση και συντήρηση παλαιών ασφαλτικών μεμβρανών.

Τι γίνεται με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων;
Τα ψυχρά δώματα έχουν, χωρίς αμφιβολία, την ικανότητα να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δομημένου περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και ελαχιστοποιώντας την ποσότητα θερμότητας που απορροφάται από τα δομικά στοιχεία, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται στον αέρα. Είναι αρκετά σαφές, λοιπόν, γιατί τα ψυχρά υλικά επιλέγονται σε έργα που επιδιώκουν πιστοποιήσεις αειφορίας. Διαθέτοντας υψηλή ηλιακή ανακλαστικότητα και SRI > 82, μεταξύ άλλων, τα υλικά αυτά αναγνωρίζονται από συστήματα πιστοποίησης όπως το LEED και εξασφαλίζουν credits, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η μείωση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας (παράγραφος Heat Island Reduction).
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα για τον κατασκευαστικό τομέα. Τα ψυχρά δώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ολοκληρωμένες προϊοντικές λύσεις της ISOMAT επιλέχθηκαν για την ανανέωση της στεγανοποίησης και την ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμιση συγκροτήματος πολυκατοικιών στο Μπρεζγκ της Πολωνίας, συνολικής έκτασης 5.000 m². Συγκεκριμένα, στο έργο εφαρμόσθηκαν τα επαλειφόμενα, υδατοδιαλυτά, ελαστομερή στεγανωτικά ταράτσας ISOFLEX και ISOFLEX-HYBRID, ιδανικά για εφαρμογή σε ψυχρά δώματα, χάρη στην υψηλή ηλιακή ανακλαστικότητα που παρουσιάζουν.

Η ISOMAT, με εμπειρία πάνω από 40 έτη στις κατασκευές, διαθέτει μια ευρεία γκάμα πιστοποιημένων προϊόντων, φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, τα οποία ξεχωρίζουν για την αξιοπιστία τους, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ενίσχυση του Green Building και των βιώσιμων κατασκευών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τo site www.isomat.gr

 

Εταιρεία: ISOMAT
T: 2310576000
www.isomat.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Όψεις με εμφανές σκυρόδεμα και ξύλο

Όψεις με εμφανές σκυρόδεμα και ξύλο

Τα αδρά υλικά του κελύφους –εμφανές σκυρόδεμα και ξύλο– ενισχύουν τη σχέση του κτισμένου με τη φύση, ενώ ο ρυθμός των κατακόρυφων και οριζόντιων ανοιγμάτων ενθαρρύνει το διάλογο με το…
Επένδυση όψης με πλέγμα αλουμινίου

Επένδυση όψης με πλέγμα αλουμινίου

Διάτρητη μεταλλική επένδυση από εκτατό πλέγμα αλουμινίου σε κτίριο γραφείων τράπεζας στη Βαρκελώνη. Τα μεταλλικά στοιχεία συνδυάζουν την αισθητική ποιότητα με τη λειτουργικότητα και κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προστασία του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.