Φωτισμός γραφείων

O φωτισμός ενός γραφείου μπορεί να είναι είτε άμεσος, όταν κατευθύνεται απευθείας από το φωτιστικό στην επιφάνεια εργασίας, είτε έμμεσος, όταν κατευθύνεται στην επιφάνεια εργασίας μέσω αντανακλάσεων στην οροφή και στους τοίχους.
O άμεσος φωτισμός, ενώ αξιοποιεί βέλτιστα την αποδοτικότητα ενός φωτιστικού, στην πραγματικότητα δημιουργεί μη ικανοποιητικές οπτικές συνθήκες, κυρίως λόγω της ύπαρξης εξαιρετικά σκοτεινών οροφών και τοίχων.
O έμμεσος φωτισμός δημιουργεί σίγουρα ένα πιο ευχάριστο και φωτεινό περιβάλλον, αλλά και μια διάχυτη, σχεδόν χωρίς σκιάσεις ατμόσφαιρα, με περιορισμένη αντίληψη των φωτεινών αντιθέσεων.
O συνδυασμός άμεσου και έμμεσου φωτισμού αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα των δυο τρόπων και εξασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο και ποιότητα φωτισμού.
Για τον εμπλουτισμό του φωτισμού σε έναν εργασιακό χώρο χρησιμοποιούνται επίσης ο τοπικός φωτισμός, που συνήθως έχει τη μορφή ενός επιτραπέζιου ή επιδαπέδιου φωτιστικού, ο φωτισμός ανάδειξης, που χρησιμοποιείται για την ανάδειξη των κατακόρυφων επιφανειών και συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων, όπως πινάκων, έργων τέχνης κ.ά. και, τέλος, ο ασύμμετρος φωτισμός τύπου wall washing καατακόρυφων επιφανειών, που δίνει μια καλύτερη αίσθηση του χώρου.
Τα σύγχρονα φωτιστικά γραφείων διαθέτουν πρωτοποριακά σχεδιασμένους ανακλαστήρες και αντικαθιστούν τα φωτιστικά άμεσου φωτισμού με αντιθαμβωτικές περσίδες. Αυτή η νέα γενιά φωτιστικών γραφείου παρέχει πιο ομοιόμορφο φωτισμό στο σύνολο του εργασιακού χώρου και πιο ισορροπημένες μεταβάσεις από τις φωτεινές στις σκοτεινές περιοχές.
Τέλος, ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να σχεδιασθεί και να τοποθετηθεί με χαμηλό σχετικά κόστος, εάν γίνουν οι σωστές επιλογές. Ένας χαμηλός προϋπολογισμός δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και κακό φωτισμό.

 • Second Text:

  Α. Άμεσος φωτισμός.
  Β. Έμμεσος φωτισμός.
  Γ. Άμεσος / έμμεσος φωτισμός.
  Δ. Τοπικός φωτισμός θέσης εργασίας.
  Ε. Φωτισμός ανάδειξης.
  ΣΤ. Ασύμμετρος φωτισμός τοίχου με χρήση φωτιστικού τύπου wall-washer.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Φωτισμός μουσείων & εκθεσιακών χώρων

Φωτισμός μουσείων & εκθεσιακών χώρων

Φωτισμός πινάκωνOι τρόποι φωτισμού ενός πίνακα ποικίλλουν, ανάλογα με το είδος του πίνακα και το οπτικό αποτέλεσμα που επιδιώκεται. Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές. H πρώτη επικεντρώνεται μόνο στον…
Φωτισμός υπαίθριων χώρων

Φωτισμός υπαίθριων χώρων

Η σύγχρονη τεχνολογία στο φωτισμό των υπαίθριων αστικών χώρων προσφέρει δυνατότητες τόσο για τον προσανατολισμό τη νύχτα, όσο και για την ανάδειξη και τον έλεγχο των κτιρίων, των οδών και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.