To βραβείο Pritzker 2020 στους Grafton Architects

Στις αρχιτέκτονες Farrell και McNamara απονεμήθηκε το βραβείο Pritzker 2020 "για την ακεραιότητα που επιδεικνύουν στην αρχιτεκτονική τους προσέγγιση, για τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την πρακτική τους, για την πίστη τους στην ομαδική συνεργασία, καθώς και για την υπεύθυνη στάση τους απέναντι στο περιβάλλον και το σεβασμό τους στη μοναδικότητα του κάθε τόπου", όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή του θεσμού. Ο διεθνής θεσμός των βραβείων Pritzker ιδρύθηκε το 1979, για να τιμήσει το έργο ενός εν ζωή αρχιτέκτονα, και θεωρείται το κορυφαίο βραβείο αναγνώρισης της αρχιτεκτονικής ποιότητας.
Η Yvonne Farrell και η Shelley McNamara ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο Grafton Architects το 1978 στο Δουβλίνο και ασκούν την αρχιτεκτονική ως ομάδα, για περισσότερα από 40 χρόνια. Κύρια επιδίωξή τους αποτελεί η βαθιά κατανόηση του τόπου, ο σεβασμός προς τον πολιτισμό του κάθε λαού καθώς και η δημιουργία χώρων λειτουργικών και οικείων ως προς τους χρήστες. Αυτή η ακλόνητη πίστη στο "πνεύμα του τόπου" ενισχύει στα έργα τους την έννοια της κοινότητας. Τα κτίριά τους ενσωματώνονται οργανικά στο αστικό τοπίο, όπως το Urban Institute στο Δουβλίνο (2002), το οποίο αποκτά μία διαδραστική επιδερμίδα, αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον του, μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι εναλλαγών ανάμεσα στα υλικά, στα ανοίγματα και στις φωτοσκιάσεις.
Το έργο τους περιλαμβάνει πολυάριθμα εκπαιδευτικά κτίρια, κατοικίες, αλλά και πολιτιστικά ιδρύματα. Τα περισσότερα από τα κτίριά τους βρίσκονται στην πατρίδα τους, την Ιρλανδία, ωστόσο έχουν ασκήσει την αρχιτεκτονική τους δραστηριότητα και σε παγκόσμιο επίπεδο (Ιταλία, Γαλλία, Περού). Οι αξίες που χαρακτηρίζουν το αρχιτεκτονικό τους έργο εντοπίζονται τόσο σε έργα μικρής κλίμακας όσο και σε δημόσια κτίρια, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα περιβαλλοντικές παραμέτρους βιώσιμης δόμησης. Ακόμη και στα μεγάλα έργα τους, ωστόσο, είναι κυρίαρχη η αίσθηση της ανθρώπινης κλίμακας. Μέσα από τη σύνθεση κτιριακών όγκων και ενδιάμεσων χώρων διαφορετικών μεγεθών, διαμορφώνουν χώρους φιλικούς και οικειοποιήσιμους για τους χρήσες, όπως η Πανεπιστημιούπολη UTEC στη Λίμα (2015) ή το κτίριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στο Μιλάνο (2008). Ιδιαίτερη σημασία στο έργο τους αποκτά και η σχέση που αναπτύσσουν τα κτίρια με τον περιβάλλοντα χώρο, όπου εντάσσονται. Ανοίγματα, φεγγίτες και κινητά πετάσματα επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται ανεμπόδιστα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, παρέχοντας οπτικό ενδιαφέρον προς τους χρήστες αλλά και σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο.
Πρωτοπόροι σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, η Farrell και η McNamara είναι η 4η και η 5η γυναίκα, που βραβεύονται στην ιστορία του θεσμού, ακολουθώντας τις Zaha Hadid (2004), Kazuyo Sejima (2010) και Carme Pigem (2017). Οι Grafton Architects έχουν βραβευθεί επίσης με το βραβείο World Building of the Year (2008) για το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο και το Διεθνές Βραβείο RIBA για το Πανεπιστήμιο UTEC Lima στο Περού (2019). Το 2018 ήταν επιμελήτριες στην Μπιενάλε της Βενετίας με τη θεματική "Ελεύθερος Χώρος", μέσω του οποίου τo duo των Grafton Architects κάλεσε τους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες να επιδείξουν γεναιοδωρία στο χρήστη του έργου τους σε επίπεδο αισθητικής και χωρικής εμπειρίας, να αξιοποιήσουν τα δώρα της φύσης – ήλιο, φεγγάρι, υλικά- και να δημιουργήσουν χώρους ελεύθερους, δημοκρατικούς, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.