Τυπογραφείο και βιβλιοθήκη της Βουλής, αναμόρφωση του πρώην καπνεργοστασίου

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, ο χώρος του τυπογραφείου και βιβλιοθήκης της βουλής, ο οποίος παλιά λειτουργούσε ως καπνεργοστάσιο, αναμορφώνεται με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ και δημιουργείται ένας νέος, πολλά υποσχόμενος και εμβληματικός χώρος πολιτισμού, μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας. Κατά το διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2021, ο αναμορφωμένος χώρος θα φιλοξενήσει την έκθεση σύγχρονης τέχνης "Πύλη / Portals" με έργα συνολικά 40 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ιστορικός χώρος του καπνεργοστασίου, ως σύμβολο της εκβιομηχάνισης και προόδου της χώρας, αναδεικνύεται σε σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα και αποτελεί το ιδανικό τοπίο για την ανάπτυξη νέων καλλιτεχνικών ιδεών με σημεία αναφοράς τα ιστορικά ορόσημα, τις κοινωνικές αλλαγές, την αντίληψη περί ελευθερίας και τα νέα δεδομένα για την ανθρωπότητα.

Το καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, το δεύτερο δημόσιο καπνεργοστάσιο της Αθήνας, κατασκευάστηκε από το ελληνικό δημόσιο, ξεκινώντας τη λειτουργία του το 1930 με συνολικό εμβαδό περίπου 19.000 m². Το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το δημόσιο καπνεργοστάσιο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό, ενώ το 2000 το κτίριο παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στη βουλή των Ελλήνων. Το 2008 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και το 2016 η αποκατάσταση της μεταλλικής στέγης του αιθρίου. Σήμερα μέρος του στεγάζει τη βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της βουλής.

Μέρος του ιστορικού αυτού κτιρίου (η ισόγεια βόρεια - βορειοδυτική πτέρυγα, το αίθριο και το κτίριο του πρώην τελωνείου) αναβαθμίζεται με εργασίες υποδομής και λειτουργικής αποκατάστασης και εξοπλίζεται με σύγχρονες υποδομές. Υλοποιείται επέκταση της εγκατάστασης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, εγκατάσταση κατάλληλου εκθεσιακού τύπου φωτισμού, ολοκληρωμένου ασύρματου δικτύου για το κοινό και τους επισκέπτες, βελτίωση του κλιματισμού, επέκταση του συστήματος ασφαλείας και συμπληρώνεται η προσβασιμότητα σε περισσότερους χώρους για άτομα με αναπηρία. Το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού θα παραμείνει ως δωρεά στο κτίριο.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.