Το "2021 ROYAL GOLD MEDAL" αρχιτεκτονικής στον sir David Adjaye

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Sir David Adjaye έλαβε την υψηλότερη τιμή του Ηνωμένου Βασιλείου για έναν αρχιτέκτονα. H διάκριση εγκρίνεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ και δίνεται σε ένα άτομο ή ομάδα ανθρώπων που είχαν σημαντική επιρροή, είτε άμεσα είτε έμμεσα στην πρόοδο της αρχιτεκτονικής.
Ο διακεκριμένος Βρετανός αρχιτέκτονας έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για το εξαιρετικό έργο του, για περισσότερα από 25 χρόνια. Με επιρροές, όπως "σύγχρονη τέχνη, μουσική και επιστήμη σε αφρικανικές μορφές τέχνης και την αστική ζωή των πόλεων", τα ολοκληρωμένα έργα του κυμαίνονται από ιδιωτικές κατοικίες, εκθέσεις και σχεδιασμό επίπλων, έως και μεγάλα πολιτιστικά κτίρια και σχέδια πόλεων. Από την αρχή της καριέρας του, έχει συνδυάσει το ιδιωτικό επάγγελμα με τη διδασκαλία σε σχολές αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Πρίνστον.
Το γραφείο του, Adjaye Associates, ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα διαθέτει στούντιο στην Άκκρα της Γκάνα, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, με έργα σε όλο τον κόσμο.
Οι Adjaye Associates είναι πιο γνωστοί για το "Smithsonian National Museum of African American History and Culture", στην Ουάσιγκτον 2016. Άλλα ολοκληρωμένα έργα περιλαμβάνουν το "Ruby City", ένα κέντρο τέχνης στο Σαν Αντόνιο του Τέξας 2019. Το "Alara Concept Store" στο Λάγος 2016, το συγκρότημα μεικτής χρήσης "Sugar Hill" στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης 2015. Το Ίδρυμα "Aïshti", ένα κέντρο λιανικής και τεχνών μεικτής χρήσης στη Βηρυτό 2015. Τη Σχολή Διοίκησης της Μόσχας "Skolkovo" στη Ρωσία 2010. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντένβερ, Κολοράντο 2007, το Κέντρο Ειρήνης Νόμπελ στο Όσλο της Νορβηγίας 2005, και πολλά άλλα.
Όταν άκουσε στις ειδήσεις ότι θα λάβει το Μετάλλιο, ο Sir David Adjaye είπε: "Είναι απίστευτα μεγάλη τιμή, που οι συνάδελφοί μου αναγνωρίζουν το έργο που έχω αναπτύξει με την ομάδα μου και τη συμβολή του στον τομέα τα τελευταία 25 χρόνια. Η αρχιτεκτονική για μένα, αφορούσε πάντα τη δημιουργία ομορφιάς για όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο εξίσου και τη συμβολή της στην εξέλιξη της τέχνης. Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της αρχής ήταν και θα συνεχίσει να αποτελεί την καθοδηγητική δύναμη στον πειραματισμό του γραφείου μου. Με ειλικρινή και μέσα από την καρδιά μου ευγνωμοσύνη ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους, που στήριξαν το ταξίδι για να φτάσω σε αυτήν τη στιγμή".

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.