Το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει ξανά ζωή στην οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) εισήχθη το θέμα για τις κατά νόμο διαδικασίες απαλλοτρίωσης της οικίας Παλαμά ή την απευθείας αγορά του από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από εντολή της υπουργού Λίνας Μενδώνη.
Το κτίριο, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής, κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1999. Στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου, όπου ζούσε με τη σύζυγο και την κόρη του, ο Κωστής Παλαμάς συνέθεσε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.

Το διώροφο κτίριο στην Πλάκα, το οποίο σήμερα χαρακτηρίζει η εμφανής εικόνα εγκατάλειψης, οικοδομήθηκε κατά τη δεκαετία 1920-1930, φέροντας κλασικά στοιχεία νεοκλασικής αστικής κατοικίας του μεσοπολέμου, όπως τα ακροκέραμα στο γείσο και τις σιδεριές στα μπαλκόνια. Το ακίνητο αποτελεί ένα τοπόσημο, καθώς συνδέεται όχι μόνο με τη μνήμη του μεγάλου ποιητή αλλά και με τον ελληνικό λαό: στην πάνδημη κηδεία του το 1943, χιλιάδες Αθηναίοι συνέρρευσαν έξω από το σπίτι της οδού Περιάνδρου και έψαλαν τον εθνικό ύμνο, εκφράζοντας τα αντικατοχικά τους αισθήματα και συσχετίζοντας την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του με μια ανθρώπινη αντίσταση.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι "αυτή είναι μία απόφαση, που οφείλαμε στον ποιητή αλλά και στους πολίτες, που απαιτούν να του αποδοθεί η τιμή και η ευγνωμοσύνη των νεότερων γενεών. Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η οικία Παλαμά θα αποκατασταθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., προκειμένου να γίνει χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας".

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.