Πάρκα τσέπης στο κέντρο της Αθήνας

Τα "πάρκα τσέπης" -μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με σκουπίδια- αποτελούν μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική (pocket parks) που υιοθέτησε πρόσφατα η πυκνοκατοικημένη Αθήνα, ως λύση και εργαλείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές.
Στο εξωτερικό τα "πάρκα τσέπης" θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτά τα πάρκα έρχονται σε μια συγκυρία που είναι χρήσιμα και ως μικρή διέξοδος μέσα στην πόλη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως ένα πράσινο "λιθαράκι" κατά της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων φυτεύονται διαφόρων ειδών θάμνοι, χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά κατά την κατασκευή, ενώ ο φωτισμός παράγεται από φωτοβολταϊκά.
Τρία από αυτά τα μικρά πάρκα βρίσκονται στην ‘Ανω Κυψέλη, στον Κολωνό και στο Παγκράτι. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλα δύο πάρκα τσέπης μέχρι τον Ιούνιο και δέκα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα πάρκα τσέπης υπάγονται στο πρόγραμμα "Υιοθέτησε την πόλη σου" του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιούνται με δωρεές από ιδιώτες κατά τα διεθνή πρότυπα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα https://adoptathens.gr .

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.