Ο αρχιτέκτονας Balkrishna Doshi είναι ο φετινός νικητής του "RIBA Gold Medal 2022"

Ο Ινδός αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός Balkrishna Vithaldas (BV) Doshi έγινε το 173ο άτομο, στο οποίο απονέμεται το "Χρυσό Μετάλλιο RIBA", που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αρχιτεκτονική.
Ο 94χρονος αρχιτέκτονας από την πόλη Pune της δυτικής Ινδίας, έχει επιλεγεί για το σχεδιασμό υψηλής αισθητικής κτιρίων και χώρων για περισσότερα από 70 χρόνια με έργα που συνδυάζουν την ινδική γλώσσα με τον μοντερνισμό.
Η επιτροπή του "Χρυσού Μεταλλίου" ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Doshi βοήθησε στον καθορισμό της κατεύθυνσης της αρχιτεκτονικής στην Ινδία και στις γειτονικές περιοχές, προσθέτοντας ότι υποστήριξε στην πορεία του μία αρχιτεκτονική γλώσσα κυκλικής οικονομίας, κομψότητας και απόλαυσης.
Ο Doshi έχει σχεδιάσει περισσότερα από 100 έργα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Πραγματοποίησε την αρχική του εκπαίδευση στη Βομβάη, ενώ εργάστηκε τέσσερα χρόνια ως ανώτερος σχεδιαστής για τον Le Corbusier, με τον οποίο θα συνεργαζόταν αργότερα στην πορεία του.
Τα κυριότερα έργα του Doshi περιλαμβάνουν το "Shreyas Comprehensive School Campus", το "Atira Guest House", το "Ahmedebad School of Architecture", το "Institute of Indology" και το "Tagore Hall & Memorial Theatre" – έργα τα οποία βρίσκονται όλα στην πόλη Ahmedabad.
Ο Doshi έχει ήδη κερδίσει πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το "Pritzker Architecture Prize" και το "Aga Khan Award for Architecture".

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.