Οι MVRDV σχεδιάζουν τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Στους Ολλανδούς αρχιτέκτονες MVRDV ανατέθηκε η ανάπλαση του ανατολικού τμήματος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχιτεκτονική ομάδα πρόκειται να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της περιοχής, προσδίδοντάς της ένα σύγχρονο αστικό και πολυλειτουργικό χαρακτήρα. Η επέμβαση, που αποτελεί το πρώτο έργο των MVRDV στην Ελλάδα, στοχεύει στην ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί στην ιστοσελίδα τους, " ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικά ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ των Βαλκανικών κρατών, του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ως το κεντρικό στοιχείο αυτών των συνδέσεων, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του παραλιακού μετώπου θα είναι καίριας σημασίας στην ενδυνάμωση της φήμης της πόλης".
Προκειμένου να διασφαλίσει την ολιστική προσέγγιση του έργου με τα υψηλότερα δυνατά ποιοτικά πρότυπα, η αρχιτεκτονική ομάδα των MVRDV συνεργάζεται με μία διεθνή ομάδα ειδικών. Ο πυρήνας της αρχιτεκτονικής τους πρότασης βασίζεται στην ενδυνάμωση της σχέσης του λιμανιού με τον αστικό ιστό, επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα της περιοχής, μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, που θα συνδυάζει στοιχεία φύσης και αναψυχής, ενσωματώνοντας παράλληλα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Φωτογραφία: Thessaloniki Port Authority

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.