Οι νικητές του European Union Prize για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική Mies van der Rohe Awards 2022

Επιθυμία της κριτικής επιτροπής, εξ αρχής, ήταν να μεταφέρει ένα μήνυμα στην αρχιτεκτονική κοινότητα και όχι μόνο, μέσω της επιλογής των φιναλίστ και των νικητών. Το όραμά της βασίζεται στη συμπληρωματική ποικιλομορφία, η οποία λαμβάνει υψηλή προστιθέμενη αξία ως έκτακτη συνεισφορά σε διαφορετικά και συγκεκριμένα πλαίσια.
Τα δύο βραβευμένα έργα επιλέχθηκαν από μια λίστα 532 έργων σε 41 χώρες. Η κριτική επιτροπή επέλεξε και επισκέφθηκε 5 από αυτά μαζί με τους δημιουργούς τους, τους εργοδότες ή τους ανάδοχους, χρήστες και ντόπιους ειδικούς.
Νικητές του Βραβείου Αρχιτεκτονικής 2022 αναδείχθηκαν οι Grafton Architects από το Δουβλίνο για το έργο "Town House - Kingston University" στο Λονδίνο. Το πανεπιστήμιο Kingston, επιβραβεύεται για την αξιοσημείωτη περιβαλλοντική του ποιότητα, που δημιουργεί μια άριστη ατμόσφαιρα για μελέτη, χορό, συγκεντρώσεις και συνευρέσεις. Το κτίριο προκαλεί συναισθήματα από το εσωτερικό του έως και την πολυεπίπεδη κιονοστοιχία της πρόσοψης. Φιλοξενεί χορό, βιβλιοθήκη και χώρους μελέτης, χρησιμοποιώντας επίπεδα ησυχίας και επίπεδα ήχου, τα οποία λειτουργούν τέλεια μαζί. Είναι η πρώτη φορά που πανεπιστημιακό κτίριο κερδίζει το βραβείο και αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για δημόσια εκπαιδευτικά έργα με ανάλογη ποιότητα, που να δίνουν αξία στις ζωές των ανθρώπων μέσω της εκπαίδευσης και της συνύπαρξης και να δίνουν τις ίδιες εκπαιδευτικές δυνατότητες σε όλους.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Grafton Architects, ιδρύθηκε το 1978 από τις Yvonne Farrell και Shelley McNamara, με σημαντική εμπειρία στα εκπαιδευτικά κτίρια και με δύο παλιότερες υποψηφιότητες. Τα βραβεία του 2022 ήταν τα τελευταία, στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δικαίωμα συμμετοχής μετά την αποχώρησή του από την Ε.Ε.
Νικητής του Βραβείου Αναδυόμενης Αρχιτεκτονικής 2022 είναι το γραφείο Lacol για το έργο συνεταιριστικής στέγασης "La Borda". Πρόκειται για ένα έργο με διαφορετικό πλαίσιο, καθώς ενώ η παραγωγή κατοικιών κυριαρχείται συνήθως από μακροοικονομικά συμφέροντα, σ’ αυτή την περίπτωση βασίζεται στη συνιδιοκτησία και τη συνδιαχείριση κοινόχρηστων πόρων και ικανοτήτων. Αυτό το μοντέλο υπερβαίνει το συγκεκριμένο έργο συνεταιριστικών κατοικιών: το αρχιτεκτονικό γραφείο λειτουργεί επίσης ως συνεταιρισμός, όπου 14 επαγγελματίες με διαφορετική τεχνογνωσία προσφέρουν ένα πρότυπο και ένα ενεργό εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής και αστικής αλλαγής μέσα από το σύστημα και με βάση την κοινωνική, οικολογική και οικονομική βιωσιμότητα.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.