Νέο δημαρχιακό μέγαρο στο δήμο της Αγίας Παρασκευής

Η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου δημαρχιακού μεγάρου της Αγίας Παρασκευής αποτέλεσε εξέλιξη της συμμετοχής που βραβεύθηκε με το 1ο βραβείο κατά τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, που υλοποιήθηκε από το Δήμο Αγίας Παρασκευής το έτος 2001. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τα συμπράττοντα γραφεία μελετών "Α.Θ. Βαζάκας - Κ. Δασκαλάκης - Μ. Μανδαλάκη - Μ. Στασινοπούλου - Κ. Κυριακίδης & συνεργατες", ενώ ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία "ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε." με συνολική προθεσμία κατασκευής 30 μηνών από τον Νοέμβριο του 2020 που υπογράφηκε η σύμβαση.

Αντικείμενο του έργου κατά την εκπόνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου ανοιχτού στον πολίτη, που να μπορεί να φιλοξενήσει με έναν σύγχρονο τρόπο τη δημοτική αρχή, σε ένα αρκετά δύσκολο οικόπεδο, με στενή πρόσοψη και σε απόσταση από το δημόσιο χώρο. Η τοποθεσία στην οποία προγραμματίζεται η ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου, αποτελεί οικόπεδο με πρόσωπο επί της οδού Αγίου Ιωάννου 7-9.

Το κτίριο του νέου δημαρχιακού μεγάρου Αγίας Παρασκευής αποτελείται από 3 υπόγεια, τα οποία στεγάζουν μεταξύ άλλων και ένα υπόγειο parking, ισόγειο, ημιώροφο, 3 ορόφους ανωδομής εκ των οποίων ο ένας (προτελευταίος όροφος) δεν καλύπτει όλη την κάτοψη της ανωδομής παρά μόνο ένα μέρος στη Δυτική πλευρά του κτιρίου που είναι και το γραφείο του Δημάρχου. Σε μεγάλο ποσοστό της κάτοψης των δαπέδων υπογείου, υπάρχουν κεκλιμένες πλάκες (ράμπες) οι οποίες καθώς αναπτύσσονται διαμορφώνουν μια ελικοειδούς μορφής κατακόρυφη επικοινωνία των ορόφων μεταξύ τους.

Ο περιβάλλων χώρος επιμερίζεται σε 3 διακριτές περιοχές : α. Τη βόρεια πλατεία, β. τη Νότια πλατεία μαζί με την πιλοτή και γ. το Ανατολικό τμήμα. Η κυρίαρχη αίσθηση για τα δύο περισσότερο Δημόσια τμήματα του περιβάλλοντα χώρου (Βόρεια και Νότια πλατεία) είναι αυτή της «αστικής πλατείας» με έντονη δενδροφύτευση, ώστε να τονίζεται το κτίριο, χωρίς όμως να κρύβεται από τα δένδρα. Το ανάγλυφο του περιβάλλοντα χώρου σχηματοποιείται από επίπεδα πρανή ήπιων κλίσεων καλυμμένα από κυβόλιθους. Λόγω της προβλεπόμενης συχνής χρήσης του υπαίθριου χώρου, η δαπεδόστρωση του περιβάλλοντα χώρου επιλέχθηκε να γίνει από σκληρό "φυσικό" υλικό (λίθινοι κυβόλιθοι), στο οποίο προβλέπονται οι ανάλογες οπές προκειμένου να φυτευτούν τα δένδρα.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.