Νέα εποχή στη βιομηχανία των κατασκευών - Ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα, η παρουσία των ρομπότ αλλά και οι νέες τεχνολογίες για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των εργαζομένων έχουν αρχίσει να αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς το τοπίο της βιομηχανίας των κατασκευών, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις άκρως επικίνδυνο για τη σωματική υγεία.
Η δεύτερη δημόσια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα "Construction 2050 Alliance", συγκεντρώνοντας 200 συμμετέχοντες, έδειξε ότι η βιομηχανία των κατασκευών είναι ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε νέα ταλέντα. Οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι υπό το φως της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, η κατασκευή μπορεί να συμβάλει θετικά στην αποκατάσταση και τη δημιουργία καλύτερων και ασφαλέστερων θέσεων εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες.
Σημαντικές προσπάθειες ήδη καταβάλλονται από τους φορείς του κλάδου για επενδύσεις στη διά βίου μάθηση, σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και κοινωνική προστασία, σε υγιέστερο και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον και στην καλύτερη προώθηση των ευκαιριών σταδιοδρομίας.
Η "Construction 2050 Alliance" είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της FIEC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστικών Βιομηχανιών) μαζί με την EBC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οικοδόμων), Construction Products Europe και CECE (Επιτροπή για τον Ευρωπαϊκό Εξοπλισμό Κατασκευών), με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανισμών, εκπροσώπηση βασικών παραγόντων στον κατασκευαστικό τομέα και συμμετοχή σε εθελοντική βάση.
Ο κύριος στόχος της είναι η καθιέρωση και αναγνώριση μιας ενιαίας ολοκληρωμένης πολιτικής προσέγγισης για τον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό τομέα μέσω της ευαισθητοποίησης των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα που επηρεάζουν τον τομέα στο σύνολό του.
Το οικοδομικό οικοσύστημα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επισκεφτεί κανείς τον ιστότοπο Construction 2050: https://euconstruction2050.eu/.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.