"Ισοπέδωση της καμπύλης" της κυκλοφορίας για πιο βιώσιμες πόλεις

Με τον "προγραμματισμό" της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη λόγω πανδημίας, η ισοπέδωση της καμπύλης έχει σώσει ζωές.
Οι υποδομές αποτυγχάνουν όταν η ζήτηση υπερβαίνει τη μέγιστη χωρητικότητα. Αντιστοίχως, οι αστικές υποδομές υποφέρουν σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Οι πρωινές μετακινήσεις και οι επιστροφές κατακλύζουν αυτοκινητόδρομους. Η διεύρυνση των υποδομών, οι οποίες δεν θα αξιοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, προϋποθέτει μεγάλες δαπάνες. Αντιθέτως, με τη μείωση των ωρών αιχμής οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες.
Ο COVID-19 απέδειξε ότι μπορούμε να αποφασίσουμε πώς λειτουργούν οι πόλεις μας, φέρνοντας αλλαγές στα πρότυπα εργασίας, οι οποίες ήταν αδιανόητες πριν από ένα μόλις χρόνο. Σήμερα οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα γραφεία σε διαφορετικές ώρες προς αποφυγή συνωστισμού, μειώνοντας όχι μόνο τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αλλά διευρύνοντας τις ώρες κυκλοφορίας. Υιοθετώντας αυτή τη στρατηγική η κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορεί να ανήκει στο παρελθόν.
Όμως, η πολιτεία πρέπει να παρέχει κίνητρα. Σ’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι ψηφιακές πλατφόρμες. Για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη, οι οδηγοί πληρώνουν αυτόματα διόδια ανάλογα με τον όγκο κυκλοφορίας. Αυτό το μοντέλο, γνωστό ως ηλεκτρονική τιμολόγηση των δρόμων, έχει μειώσει τις ώρες αιχμής παρά τη συνολική αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Καθώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων εξελίσσεται αυτό το μοντέλο μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με τη χρήση ψηφιακής ανίχνευσης.
Οι καινοτομίες πρέπει επίσης να εξυπηρετούν το συλλογικό καλό. Τα τέλη συμφόρησης ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις συνήθειές τους, αλλά πολλοί δεν μπορούν πάντα να ανταπεξέλθουν. Έτσι, θα μπορούσαν να δοθούν εκπτώσεις βάσει αναπηρίας, επαγγέλματος ή οικονομικής κατάστασης. Τα έσοδα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των τιμών των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην αντικατάσταση αυτοκινήτων χωρίς ορυκτά καύσιμα.
Η εξομάλυνση της καμπύλης ήταν μια οδυνηρή απάντηση σε μια κρίση, αλλά στις πόλεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση σε μια παράλογη ταλαιπωρία της σύγχρονης ζωής.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.