Η Renee Gailhoustet νικήτρια του βραβείου αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου 2022

Η γαλλίδα αρχιτέκτονας Renée Gailhoustet είναι η τέταρτη νικήτρια του "Royal Academy (RA)'s Architecture Prize", που από το 2018 τιμά τις "υπο-αναγνωρισμένες" προσφορές στην αρχιτεκτονική.
Το φετινό βραβείο αναδεικνύει τη στέγαση ως ένα από τα πιο πιεστικά και σύνθετα ζητήματα της εποχής μας. Η κριτική επιτροπή τόνισε την εξαιρετική συμβολή της Renée Gailhoustet στην κοινωνική στέγαση στη Γαλλία και την εμπνευσμένη προσέγγισή της στην οικοδόμηση κοινοτήτων και στον αστικό σχεδιασμό.
Γεννημένη το 1929, η Gailhoustet αφιέρωσε ολόκληρη την καριέρα της στην ανάπτυξη καλύτερων κοινωνικών κατοικιών στα προάστια του Παρισιού. Η προσέγγισή της στην αρχιτεκτονική εξελίχθηκε από τα πρώτα της έργα όπως το συγκρότημα Spinoza, στο χαρακτηριστικό στυλ των πιο γνωστών της έργων: "La Maladrerie" και "Le Liégat". Το τελευταίο αποτέλεσε μάλιστα το σπίτι και το γραφείο της από τότε που ολοκληρώθηκε.
Το ενδιαφέρον της για τα προάστια του Παρισιού ξεκίνησε το 1962, όταν εντάχθηκε στο γραφείο του Γάλλου αρχιτέκτονα Roland Dubrelle και συμμετείχε στον αστικό ανασχεδιασμό της περιοχής Ivry-sur-Siene. Σ’ αυτό το έργο με την τεράστια επιρροή έγινε τελικά, μαζί με τον Jean Renaudie, επικεφαλής αρχιτέκτονας.
Ένα από τα άμεσα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά των έργων της Gailhoustet είναι οι κλιμακωτές και φυτεμένες βεράντες, που επιτρέπουν στη φύση να διαπερνά τους οικιακούς χώρους με τρόπους που σπάνια παρατηρούνται σε μονάδες κατοίκησης υψηλής πυκνότητας. Χρησιμοποιώντας καινοτόμους γεωμετρίες και αναμειγνύοντας τις χρήσεις στα κτίριά της, η Gailhoustet έχει δημιουργήσει έναν συναρπαστικό χειρισμό για την ασάφεια των ορίων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, και, συλλογικού και ατομικού.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.