Η OMA νικήτρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό της μελλοντικής "έξυπνης" πόλης στην Κίνα

Η εταιρεία OMA με εκπρόσωπο τον αρχιτέκτονα Chris van Duijn είναι η νικήτρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού "Chengdu Future Science and Technology City" για την ανάπτυξη του αστικού κέντρου γύρω από το νέο αεροδρόμιο ανατολικά της πόλης Τσενγκντού στη Κίνα.

Η πρώτη φάση του πιλοτικού σχεδίου 4,6 km2 για τη βιομηχανία καινοτομίας θα περιλαμβάνει ένα διεθνές εκπαιδευτικό πάρκο στα δυτικά και έναν σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό τύπου TOD (transit - oriented development) στα νοτιοανατολικά, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών και των καταστημάτων, συνδέοντας τα με συχνούς ενδιάμεσους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
Σε μια πανέμορφη τοποθεσία γεμάτη από καταπράσινους λόφους, το διεθνές εκπαιδευτικό πάρκο 460.000 m2 θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πολλά πανεπιστήμια, καθώς και κοιτώνες, εθνικά εργαστήρια και γραφεία καινοτομίας. Το γενικό σχέδιο και τα κτίρια θα ακολουθήσουν την τοπογραφία και τη χωρική δομή του υπάρχουσας τοποθεσίας. Τα κτίρια θα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες βεράντες, οι οποίες θα αποτελούν επέκταση της φυσικού τοπίου της περιοχής.
Το κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα τοποθετηθεί σε μια κοιλάδα και θα περιλαμβάνει ένα συγκρότημα κτιρίων - ορόσημο. Η κοιλάδα αυτή θα συνδέει το διεθνές πάρκο εκπαίδευσης με το σταθμό Futian του μετρό και το κολλέγιο Aviation στα βορειοδυτικά. Το κτίριο των 80.000 m2 θα αποτελέσει την καρδιά της εκπαιδευτικής ζωής και θα περιλαμβάνει μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, ένα φοιτητικό κέντρο, αμφιθέατρα, εργαστήρια και γραφεία.
Στόχος του έργου είναι η παροχή μιας εναλλακτικής βέλτιστης λύσης στο συμβατικό σχεδιασμό ενός παραδοσιακού οδικού δικτύου με τον μεγάλο όγκο αυτοκινήτων, συνδέοντας ουσιαστικά την αρχιτεκτονική με το φυσικό τοπίο.
Ο σχεδιασμός της μελέτης καθοδηγείται από τον Chris van Duijn, τον συνεργάτη του Ravi Kamisetti και τον αρχιτέκτονα του έργου John Thurtle.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.