Η πρόταση του Δήμου Κοζάνης στο "Πράσινο Ταμείο"

Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο μέσω της αναβάθμισης του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, περιλαμβάνει η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Κοζάνης στο "Πράσινο Ταμείο" και ειδικότερα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου" 2019-2020. Η πρόταση χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 270.692 ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία online συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, την τοποθέτηση δύο "έξυπνων" ηλιακών παγκακιών, καθώς και ηλιακών φορτιστών.

Η δημιουργία "νησίδων" με υπόγειους κάδους, προς αντικατάσταση των υπέργειων, πρόκειται να αποτελέσει ένα "online" σύστημα αποκομιδής απορριμάτων, το οποίο θα εφοδιάζεται με σύστημα επιτήρησης της στάθμης πλήρωσής του. Μέσω αισθητήρων, οι οποίοι θα μεταδίδουν τις πληροφορίες σε εξειδικευμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το επίπεδο πλήρωσης κάθε υπόγειου κάδου, ώστε να προγραμματίζει ανάλογα την αποκομιδή ή και να προβλέπει έκτακτα δρομολόγια των απορριματοφόρων.

Η συνολική πρόταση περιλαμβάνει ακόμη δύο "έξυπνα" ηλιακά παγκάκια, καθώς και έναν αυτόνομο σταθμό φόρτισης κινητών κατασκευών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης, "το έξυπνο ηλιακό παγκάκι, θα αποτελέσει μια καινοτόμα προσθήκη στον προτεινόμενο ηλιακό στύλο, πρόκειται για ένα σταθμό φόρτισης για κινητές συσκευές, τύπου ομπρέλας εξοπλισμό της Κοζάνης, καθώς πρόκειται για ένα μοντέρνα σχεδιασμένο παγκάκι που επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες του να χαλαρώσουν σε αυτό, να φορτίσουν τις συσκευές τους και να απολαύσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο". Θα αποτελεί μία εντελώς αυτόνομη μονάδα, η οποία θα λειτουργεί με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Ο προτεινόμενος "έξυπνος" εξοπλισμός είναι 100% φιλικός προς το περιβάλλον και προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία, ενώ παράλληλα αναμένεται να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της κυκλοφορίας των πεζών όσο και στη λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.