Ημερίδα προς τιμή του αρχιτέκτονα Τάσου Μπίρη

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ διοργάνωσαν στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ημερίδα προς τιμή του ομότιμου καθηγητή Ε.Μ.Π. Τάσου Μπίρη με τίτλο "Τάσος Μπίρης: 50 χρόνια - σημάδια στο συλλογικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι".

Στα 50 χρόνια της δημόσιας παρουσίας του στον αρχιτεκτονικό -αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό- χώρο ο Τάσος Μπίρης έχει αφήσει το διακριτό σημάδι των ιδεών και των έργων του στα πεδία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας - παιδαγωγίας, εφαρμογής και θεωρητικής υποστήριξης της αρχιτεκτονικής.
Πρόκειται για ένα συνολικό πολυεπίπεδο, ταυτοχρόνως και συγκροτημένο κεφάλαιο που παραμένει ζωντανό και δημιουργικό προς αξιοποίηση από όσους και όσες δίδαξε τα χρόνια αυτά, αλλά και θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται από αυτό στο μέλλον. Αυτό το κεφάλαιο μπορεί να συνοψίσει κανείς σε πέντε βιβλία - συγγράμματα, σε πολυάριθμα άρθρα, σε δημόσιες παρεμβάσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια, ελληνικά ή διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα και κοινωνικούς χώρους και σε συλλογικές κοινωνικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την αρχιτεκτονική.

Ακόμη, σημαντικός σταθμός αποτελεί η ιδέα και εφαρμογή του "Μεταλλασσόμενου Μοντέλου", ως ουσιώδους εργαλείου παιδαγωγίας - διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, ενώ ως παραδείγματα της συλλογικής του αντίληψης σε αναφορά με τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις του στο δημόσιο χώρο αποτελούν τα εξής πραγματοποιημένα έργα: Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης, Νομαρχιακό Μέγαρο νομού Βοιωτίας, κ.ά.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.