Εμβληματικά κτιριακά έργα στην "Αθηναϊκή Ριβιέρα" από την Potiropoulos+Partners

Στην ειδυλλιακή Αττική ακτογραμμή, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, επικεντρώνεται αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αφορμή κυρίως την ανάπτυξη στο "Ελληνικό". Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, από το Φάληρο έως την Βουλιαγμένη, και ακόμη πιο πέρα, καταγράφεται στις ημέρες μας μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών, που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου κοινό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, Έλληνες και ξένοι επενδυτές επέλεξαν το καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners να σχεδιάσει μια σειρά σημαντικών τουριστικών projects, κτιρίων κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία εμβληματικών κτιρίων-landmarks, που αναβαθμίζουν το παράκτιο μέτωπο, κατ’ επέκταση και το τουριστικό προϊόν που αυτό προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή συνεισφέρουν πολλαπλά στην βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων του.

Ενδεικτικά έργα της Potiropoulos+Partners στη συγκεκριμένη περιοχή είναι:

2. PP Marina Floisvou σιτε

Μαρίνα Φλοίσβου:
Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα "Ολυμπιακής Φιλοξενίας" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποτελείται αφενός από την χερσαία ζώνη με το συγκρότημα των κτιρίων και το δίκτυο των πλατειών και πεζοδρόμων, και αφετέρου από τον λιμένα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκαφών. Η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται σε κομβικό σημείο του παραλιακού μετώπου Νέου Φαλήρου – Γλυφάδας, και είναι μια από τις πρώτες V.I.P. μονάδες υποδοχής ιδιωτικών σκαφών μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια, προσφέροντας πλήρεις υπηρεσίες ελλιμενισμού, υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, οι επιλεγμένες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου της χερσαίας ζώνης διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν σημαντικό υπερτοπικό αστικό πόλο, που απευθύνεται συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

3. PP The Wave Glyfada 3 site

"Τhe Wave" - Συγκρότημα κατοικιών στο γκολφ της Γλυφάδας:
Το κτίριο κατοικιών "Τhe Wave" σχεδιάστηκε από την Potiropoulos+Partners μετά την διενέργεια "κλειστού" αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διοργάνωσε γκρουπ Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, όπου έλαβε το α’ βραβείο. Το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του γκολφ της Γλυφάδας, σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο. Κατά την σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς την μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του Τόπου. Το εδαφικό ανάγλυφο και η κίνηση της θάλασσας που εκτείνεται στον ορίζοντα, θυμίζουν «πίνακα κυμάτων» που μεταμορφώνεται συνεχώς. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το "The Wave" είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα που κατασκευάζονται αυτή την στιγμή στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

4. PP The Elysium Kavouri 3 site

"The Elysium" - Τουριστικό συγκρότημα σουιτών στο Καβούρι:
Η γειτνίαση του οικοπέδου με την θάλασσα ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων που σχετίζονται με το "υδάτινο στοιχείο", όπως είναι ο κυματισμός του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, η θέα προς τον Αργοσαρωνικό, και το μοναδικό αττικό φως. Ο καμπυλόσχημος κτιριακός όγκος μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, σχηματίζοντας μοναδικές γλυπτές μορφές σε οριζόντια ανάπτυξη. Ο ήπιος κυματισμός του, οι εξάρσεις και οι υφέσεις του, δίνουν μια μοναδική αίσθηση, σθεναρή και ταυτόχρονα λεπτότεχνη. Απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία εμβληματικών χώρων, κάθε ένας από τους οποίους θα προσφέρει ξεχωριστό χαρακτήρα και ατμόσφαιρα, χώροι απτοί, με υλική υπόσταση και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες αλλά με μια εμπεριστατωμένη χωρική εμπειρία.

5. PP Τhe Sea Through Effect Voula 3 site

"Τhe Sea-Through Effect" - Συγκρότημα κατοικιών στην Βούλα:
Η συγκεκριμένη "ιδέα" μορφής συγκροτήθηκε από επιμέρους ορθοκανονικές δομές και ενδιάμεσα, μη κανονικής γεωμετρίας «φίλτρα», που «ανοίγουν» ή «κλείνουν» συνομιλώντας με τον προσανατολισμό και τις διαβαθμίσεις της θέας. Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιλογή και συνεργασία των υλικών στο κέλυφος του κτιρίου. Το συμπαγές επίχρισμα, η διαφάνεια του γυαλιού και τα διάτρητα κλωστρά συνδιαλέγονται με το φυσικό φως, ενώ οι λοξές χαράξεις αντιπαρατίθενται στην στερεοτυπική ορθοκανονική λογική. Σκοπός του αρχιτεκτονικού χειρισμού είναι να γίνουν αντιληπτές και από τους εσωτερικούς χώρους οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις κατά την μετάβαση από το αστικό στοιχείο στο φυσικό, καθώς το κτίριο υιοθετεί διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με την εποχή και την ώρα.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.