Αποκαλύψεις της NASA για το διοξείδιο του άνθρακα στις πόλεις

Νέα μελέτη της NASA και πανεπιστημίων, σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πραγματοποιήθηκε σε 20 μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Οι δορυφορικές μετρήσεις έδειξαν πως καθώς αυξάνεται η πληθυσμιακή πυκνότητα μιας πόλης, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται ανά άτομο μειώνεται, με κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Οι ατμοσφαιρικοί επιστήμονες Ντιέν Γου και Τζον Λιν του Πανεπιστημίου της Γιούτα, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Goddard Space Flight Center της NASA, υπολόγισαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 20 αστικών περιοχών σε διάφορες ηπείρους, χρησιμοποιώντας πρόσφατες εκτιμήσεις πάνω στο διοξείδιο του άνθρακα από τον δορυφόρο OCO-2 της NASA, τον οποίο διαχειρίζεται το JPL της NASA.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα αντιπροσωπεύουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι η ταχεία αστικοποίηση αυξάνει συνολικά τον αριθμό και το μέγεθος αυτών των εκπομπών, η έρευνα απέδειξε ότι πόλεις με μεγαλύτερες πληθυσμιακές πυκνότητες εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά άτομο, σε σχέση με άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το γεγονός μπορεί να οφείλεται στο ότι οι πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά, λόγω της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης κ.ά., με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια ανά άτομο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να παρέχουν νέα εργαλεία για την παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις και, παράλληλα, να συμβάλουν στην αξιολόγηση των υποδομών και στην επιλογή κατάλληλων πολιτικών για βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.