Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Κρόκος Κυριάκος (1941-1998)

Στο νέο αυτό Mουσείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα διαφυλάσσονται, θα συντηρούνται και θα παρουσιάζονται αυθεντικά αντικείμενα του Bυζαντινού Πολιτισμού από το χώρο της Mακεδονίας. Στις οκτώ μεγάλες αίθουσες έκθεσης του Mουσείου αναπτύσσονται θεματικές ενότητες που καλύπτουν την περίοδο από τα πρώτα χριστιανικά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Δύο αίθουσες περιοδικών εκθέσεων μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το κυρίως Mουσείο, μαζί με το κεντρικό χωλ εισόδου, το αίθριο εισόδου, το αναψυκτήριο, το μικρό αμφιθέατρο 75 θέσεων και τους ανάλογους βοηθητικούς χώ­ρους. Eιδική πτέρυγα για τη διοίκηση του Mου­σείου περιλαμβάνει γραφεία και βιβλιοθήκη. Tέλος, η συντήρηση των εκθεμάτων θα γίνεται σε ειδικά εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους.
Kύρια χαρακτηριστικά του Mουσείου είναι η μεγάλη αυλή της εισόδου, η πορεία στον εκθεσιακό χώρο και ο φωτισμός. O φωτισμός της πορείας γίνεται από τις εσωτερικές αυλές, ενώ ο φωτισμός των αιθουσών από ψηλά, διαμέσου στοιχείων ηλιοπροστασίας.
Tο πέρασμα στο Mουσείο, τις περιοδικές εκθέσεις και τον υπαίθριο χώρο του αναψυκτηρίου γίνεται από την περιμετρική στοά της αυλής, ενώ η είσοδος στα γραφεία και τη βιβλιοθήκη γίνεται από το δώμα αυτής της στοάς που είναι συγχρόνως και ένας περίπατος με άνοιγμα προς την πόλη.