Αναδιαμόρφωση δωματίων ξενοδοχείου "Ανδρόνικος" στη Μύκονο

Η Μύκονος είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά νησιά με πληθυσμό 10.000 ατόμων που πενταπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, γεμάτο με καταπληκτικές παραλίες, βραχώδεις λόφους και άδενδρο ερημικό τοπίο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της είναι μοναδική. Ασβεστωμένοι όγκοι με στρογγυλεμένες γωνίες, καμπύλες περιφράξεις από λιθοδομή που διαχωρίζουν τις ιδιοκτησίες, στενά πλακόστρωτα δρομάκια κ.ά. είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που έχει εξελιχθεί μέσα από αιώνες για να αντιστέκεται στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του Αιγαίου, όπως οι πολύ ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία, το έντονο ηλιακό φως και η υγρασία.
Μια σύγχρονη ερμηνεία αυτής της παραδοσιακής μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής χρησιμοποιήθηκε στην αναδιαμόρφωση του ξενοδοχείου "Ανδρόνικος", το οποίο χτίστηκε αρχικά το 1990. Μέσα από μια συνολική ανακαίνιση που σταδιακά υλοποιείται έχουν σχεδιαστεί και ανακατασκευαστεί πλήρως τα 13 δωμάτια από τα υπάρχοντα 57, σύμφωνα με τις αρχές της "καθαρής γραμμής", της απλότητας, της ρευστότητας και του στοιχείου της έκπληξης.
Το εσωτερικό κάθε δωματίου σχεδιάστηκε με τοιχοποιίες που σκοπίμως αποκλίνουν της απόλυτης καθετότητας, ώστε να ενισχύουν την προοπτική και να προσδίδουν μια εντυπωσιακή αίσθηση και μια πλαστικότητα στο χώρο. Παράλληλα, σε σημεία σμιλεύονται προς τα μέσα. Τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα στην ίδια φιλοσοφία, χτιστά, ως προεκτάσεις των τοιχοποιιών.
Η σύνθεση, παρότι σύγχρονη, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή από τοπικά συνεργεία.
Υλικά, όπως η γύψος, τα καλάμια μπαμπού, η γυψοσανίδα, το γυαλί, τα βότσαλα, οι καθρέφτες και το τσιμεντοκονίαμα στο δάπεδο, χρησιμοποιήθηκαν σε αντισυμβατικούς τρόπους και συνδυασμούς, ώστε να συνθέσουν δωμάτια απόλυτης χαλάρωσης. Ο φωτισμός αποτέλεσε επίσης ένα πολύ σημαντικό σημείο του σχεδιασμού, δεδομένου ότι ο τεχνητός κρυφός φωτισμός, που επιλέχθηκε με δυνατότητα πολλαπλών χρωματικών σεναρίων, αποκαλύπτει στο έπακρο την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των χώρων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: KLab Architecture, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Enrique Ramirez, Κωστής Αναγνωστάκης,
Χριστίνα Γιαννουλάκη
Εμβαδό οικοπέδου: 7.000 m²
Εμβαδό κτιρίου: 2.500 m²
Σχεδιασμός: 2009
Κατασκευή: 2011 - 2012
Φωτογραφίες: Νίκος Βανδώρος, Άκης Παρασκευόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος στο Κολωνάκι

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος στο Κολωνάκι

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘80. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός χώρου λιτού και εργονομικού συγχρόνως, με ξενοδοχειακό χαρακτήρα, εφόσον η χρήση του δεν είναι…
Ανακαίνιση διαμερίσματος ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ανακαίνιση διαμερίσματος ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τρίτο όροφο ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο συνολικά είχε αποκατασταθεί στις όψεις και εσωτερικά στους κοινόχρηστους χώρους λίγα χρόνια πριν την ανακαίνιση…

"Hestia House", ανακαίνιση κατοικίας στη Μύκονο

Σε μια Μύκονο που σταδιακά πλάθει μια νέα κυκλαδίτικη κουλτούρα, η "Κυψέλη Αρχιτεκτονικής" καλείται να ανακαινίσει και να ενοποιήσει δυο παλαιά σπίτια στη Χώρα και να δημιουργήσει μια σύγχρονη πολυτελή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.