Κρίσιμες περιοχές δομικών στοιχείων

Ο Ελληνικός Κανονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις περιοχές δοκών, υποστυλωμάτων και τοιχίων, στις οποίες απαιτείται ειδική κατασκευαστική διαμόρφωση της όπλισής τους. Στις κρίσιμες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό οπλισμού και πύκνωση του οπλισμού περίσφιγξης. 

Δοκοί.Ως κρίσιμη περιοχή σε μία δοκό θεωρείται η απόσταση από τις παρειές στήριξης της δοκού σε υποστύλωμα ή τοιχίο με μήκος ίσο με δύο φορές το ύψος της δοκού. Επίσης κρίσιμη θεωρείται και η περιοχή που βρίσκεται εκατέρωθεν σημείου επιβολής μεγάλου συγκεντρωμένου φορτίου.
Υποστυλώματα. Κρίσιμες περιοχές θεωρούνται:
α.Οι ακραίες περιοχές του υποστυλώματος επάνω και κάτω από τους κόμβους, σε απόσταση από την παρειά του κόμβου, η οποία είναι ίση με το μεγαλύτερο από:
i. το 1/5 του καθαρού ύψους ορόφου,
ii. τη μεγαλύτερη διάσταση της διατομής
του στύλου,
iii. 600 mm.
β.Όταν υπάρχει τοίχος από τη μια πλευρά του υποστυλώματος, τότε όλο το μήκος θεωρείται κρίσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα γωνιακά υποστυλώματα, τα οποία έχουν έναν τοίχο από τη μία πλευρά τους. Επίσης όταν ένα υποστύλωμα έχει από τη μία ή και από τις δύο πλευρές τοίχο, ο οποίος δεν εκτείνεται σε όλο το ύψος του ορόφου, τότε όλο το μήκος του στύλου θεωρείται κρίσιμο.
γ. Όταν το υποστύλωμα συνδέεται με τοιχίο σε μέρος του ύψους του, τότε κρίσιμο θεωρείται το υπόλοιπο του ύψους.
Τοιχία. Ως κρίσιμη περιοχή τοιχίου θεωρείται το τμήμα του τοιχίου μέχρι ύψους τουλάχιστον ίσου με το μέγιστο του μήκους του τοιχίου ή του 1/6 του συνολικού του ύψους.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Κατασκευή εξωστών

Κατασκευή εξωστών

Bασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή των εξωστών είναι:• H σωστή κατασκευή των φερόντων στοιχείων, ώστε η τελική διαμόρφωση της επιφάνειας των επιστρώσεων και…
Κέλυφος από λαξευμένο σκυρόδεμα

Κέλυφος από λαξευμένο σκυρόδεμα

Το εξωτερικό του κτιρίου "CKK Jordanki" στο Τόρουν της Πολωνίας είναι κατασκευασμένο από ανοιχτόχρωμο εμφανές σκυρόδεμα. Στο σκυρόδεμα χρησιμοποιείται μια τεχνική που επινόησε ο αρχιτέκτονας του έργου Fernando Menis, η…
Συνδέσεις μεταλλικών στοιχείων

Συνδέσεις μεταλλικών στοιχείων

Οι συνδέσεις των μεταλλικών στοιχείων μεταξύ τους εξασφαλίζονται με ηλώσεις, κοχλιώσεις ή συγκολλήσεις. Ειδικότερα: 1. Ηλώσεις: Στα σημεία επαφής τοποθετούνται πλάκες με κατάλληλες οπές, στις οποίες εφαρμόζονται οι ήλοι και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.